Adevarul Holding a primit licenta de la CNA pentru lansarea televiziunii Adevarul TV

Marti, 12 Octombrie 2010, ora 16:28
1404 citiri
Adevarul Holding a primit licenta de la CNA pentru lansarea televiziunii Adevarul TV

Trustul Adevarul Holding, controlat de Dinu Patriciu, a primit licenta audiovizuala prin satelit pentru lansarea televiziunii generaliste Adevarul TV, in sedinta de marti a CNA, intentionand sa lanseze postul TV si o retea de 40 de statii locale cu o investitie totala de peste 37 milioane de euro, precizeaza Mediafax.

CNA a analizat, in sedinta de marti, solicitarea S.C. Adevarul Digital Media SRL din Bucuresti de acordare a unei licente audiovizuale prin satelit pentru televiziunea Adevarul TV.

Actionarii societatii Adevarul Digital Media SRL din Bucuresti sunt: SC Adevarul Holding SRL - 95% si SC Tipomedia Prod SRL - 5%.

La sedinta Consiliului au fost prezenti Peter Imre, director general al trustului Adevarul Holding, si Alexandru Sassu, director al diviziei de radio si televiziune a trustului Adevarul Holding. Televiziunea Adevarul TV va emite pe satelit, un program de 24 de ore din 24 de ore, sapte zile din sapte.

Potrivit dosarului depus la CNA, Adevarul TV va difuza programe productie proprie - 50% si programe ale altor producatori - 50%.

Grila de programe a postului va cuprinde: programe de informare (20%), programe educative (5%), programe culturale (5%), filme (22%), programe de divertisment (33%), publicitate (15%).

Valoarea totala estimata a investitiei, potrivit proiectului depus la CNA, este de 37.467.624 euro.

In mod concret, pentru achizitia licentelor celor 40 de statii locale este prevazuta o suma totala de 300.000 de euro, investitia in studioul Adevarul TV (existent) este de 1.167.624 euro, in timp ce totalul investitiilor in studioul de la Bucuresti se ridica la 15 milioane de euro.

Investitiile in statiile locale ale Adevarul TV din tara sunt estimate la 15 milioane de euro, iar in carele de transmisie, de 6 milioane de euro.

Peter Imre, directorul general al Adevarul Holding, a declarat in sedinta CNA: "Dorim sa transformam Adevarul Holding intr-o fabrica de continut. Consideram televiziunile, ziarele, fiecare ca un canal de distributie".

"Avand 40 de redactii astazi in tara, cu Adevarul de Seara, si Adevarul, la Bucuresti, credem ca putem sa dezvoltam o retea de televiziuni locale, eventual radio local, in asa fel incat sa avem un plus de media integrat. Vrem sa avem 40 de statii locale de televiziune, cu care sa parteneriem intr-un fel, unele sa le cumparam, ca sa putem acoperi stiri locale si nationale", a explicat Imre.

Raspunzand unei intrebari venite din partea unui membru al CNA, Peter Imre a spus ca, pentru Adevarul Holding, partea de interes public este mult mai importanta decat cea de jocuri politice, precizand ca televiziunea Adevarul TV va fi echidistanta.

"Ca sa fii respectat si profitabil, trebuie sa ajungi la cat mai multi oameni, ca sa ajungi la cat mai multi nu poti sa o faci decat daca esti echidistant si sa nu ai parti pris-uri", a precizat Peter Imre.

In contextul acesta, Peter Imre a mai spus ca daca in prezent poate sa reproseze ceva ziarului Adevarul acesta este faptul ca "este atat de echidistant incat nu are personalitate".

El a mai afirmat ca la Adevarul TV vor fi difuzate intr-o proportie asemanatoare programe din zonele cultural si social si, intr-o mare masura, informatii din zona utilitara locala.

La randul sau, Alexandru Sassu a vorbit in sedinta CNA despre strategia editoriala a televiziunii Adevarul TV, precizand ca programul va fi diferit pentru fiecare statie locala in parte.

"Fiecare statie va fi independenta, in sensul ca isi are propriul program. Ceea ce furnizam este, de fapt, continut", a spus Alexandru Sassu.

El a precizat ca exista doua structuri - structura de stiri formata din redactiile statiilor locale si din cea din Bucuresti, si structura de programe, care va cuprinde programe cumparate de pe piata.

"Este scump sa ai o productie proprie. Piata este suficient de dezvoltata ca sa poata sa propuna productii viabile pentru orice cerere. Vom lansa licitatii pentru produsele nostre", a explicat Sassu.

El a mai spus ca investitiile prevazute pntru zona locala sunt foarte mari - 15 milioane de euro - pentru ca dotarea acestora "trebuie sa fie standard pentru statiile locale" si High Definition.

Christian Mititelu, membru al CNA, a spus ca i se pare dificil de realizat "integrarea" produselor Adevarul Holding.

"Acest concept de integrare a fost incercat si la alte case mai mari si nu a dat rezultate deosebite. In contextul romanesc poate pune probleme si mai mari. Ce vedem la televiziune este un radio filmat. Vedem o trancaneala de dimineata pana seara", a spus Christian Mititelu.

El a precizat ca in proiectul Adevarul TV nu se face nicio referire la stirile internationale, "in conditiile in care suntem oricum foarte izolati".

"Mergeti tot in directia unei uniformizari ingrijoratoare a televiziunilor romanesti", a mai spus Mititelu.

Pe de alta parte, Peter Imre a dat asigurari ca in produsele Adevarul Holding apar informatii internationale. In plus, Imre a spus ca, luna viitoare, Adevarul Holding isi va deschide o redactie la Bruxelles - formata din patru jurnalisti si condusa de Ovidiu Nahoi - tocmai pentru "a avea acces la toate stirile de interes pentru Romania".

Intrebat daca statiile locale Adevarul TV vor emite si in alte limbi decat romana, Peter Imre a spus: "Va transmite in limba romana. Este o decizie pur comerciala".

La randul sau, Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus ca nu poate sa nu-si exprime uimirea fata de "lejeritatea" cu care vorbeste Peter Imre despre achizitia de licente.

Ea a atras atentia ca sunt mai multe articole in legislatia audiovizualului care reglementeaza acordarea unor licente.

"Care va fi rolul acestor 40 de statii locale? Daca va bazati pe redactii de ziar, nu inteleg cum vor emite aceste statii", a spus Iorga.

Totodata, ea l-a intrebat pe Peter Imre daca va mentine grila actuala pentru care solicita licenta pentru Adevarul TV.

"Scopul nostru nu este sa cumparam licentele. Am vizitat 80% din statiile de televiziune din tara si ideea noastra este de parteneriat. Deocamdata, peste tot unde am fost, am lasat o cerere de parteneriat", a spus Alexandru Sassu.

De altfel, el a declarat pentru presa ca pentru cumpararea celor 40 de licente locale sau pentru incheierea unor parteneriate cu statii locale este prevazuta o suma de maximum 10.000 de euro pentru fiecare caz in parte. El a mai spus ca in grila Adevarul TV nu va fi o abundenta de talk show-uri.

"Politica nu este primul nostru deziderat, ci informatiile sau problemele de interes general si nu cred ca vom face talk show-uri politice, despre politica, poate, despre chestiuni sociale, sigur", a explicat Sassu.

El a mai spus ca zona de monden din tabloidul Click nu va furniza informatii pentru zona de stiri de la Adevarul TV.

"Fiecare canal isi are propria politica editoriala, chiar daca este integrata la nivelul trustului. Click poate fi furnizor de informatii sau de produse in zona in care este posibil, in niciun caz in zona stirilor", a spus Sassu.

Totodata, Peter Imre a spus ca jurnalistilor de presa scrisa din redactiile locale ale Adevarul Holding li se vor alatura personal specializat.

"Avem jurnalisti locali, poate ca nu sunt 100% de televiziune, dar infrastructura exista. La asta va fi adaugat un personal specializat pentru televiziune, la nivel local. Vor fi transmise stirile de interes local la centru, in care intr-un studio extrem de bine echipat astazi vor fi integrate si se va face un produs finit", a explicat Peter Imre.

El a sustinut ca grila pentru care Adevarul Holding solicita licenta audiovizuala nu se va schimba.

In plus, Peter Imre a spus ca doreste ca Adevarul Holding sa devina "compania media care atrage cea mai mare publicitate de pe piata romaneasca".

In acest sens, Adevarul Holding spera sa atraga in cazul televiziunii Adevarul TV venituri nete din publicitate de circa 4,6 milioane de euro, in primul an de functionare, de circa 10,7 milioane de euro - in al doilea an de functionare si 25,8 milioane de euro - in al treilea an de functionare.

Pe de alta parte, Peter Imre si Alexandru Sassu nu au spus cand va incepe sa emita Adevarul TV.

In schimb, potrivit celor doi reprezentanti ai Adevarul Holding, trustul isi propune sa dezvolte si o retea de posturi de radio la nivel national. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#adevarul, #generalista, #holding, #patriciu, #televiziune , #stiri Dinu Patriciu