Antonescu: Dinu Patriciu, "bun" de prim-ministru

Vineri, 23 Octombrie 2009, ora 11:00
1996 citiri
Antonescu: Dinu Patriciu, "bun" de prim-ministru

Cu toate ca in aceasta toamna, il sustine pentru postul de premier pe Klaus Iohannis, Crin Antonescu l-ar dori prim-ministru pe Dinu Patriciu, in conditiile in care va castiga presedintia.

Intrebat, intr-o emisiune difuzata de Antena 3, daca l-ar propune vreodata pe Dinu Patriciu ca premier in mandatul de cinci ani, daca va ajunge presedinte, Crin Antonescu a raspuns afirmativ, mentionand ca Patriciu se poate califica pentru aceasta functie, dar subliniind ca optiunea sa este in acest moment Klaus Iohannis.

"Da, l-as propune, nu il voi propune acum, e clara optiunea mea, e Klaus Johannis, dar Dinu Patriciu, asemeni altor oameni din Romania din zona de afaceri, intr-un moment sau altul, sau din partidele politice, pot sa se califice, respectand conditiile constitutionale pentru functia de prim-ministru.

Dinu Patriciu este un cetatean al Romaniei, personaj important in economia romaneasca, e un om cu relatii internationale, cu un anumit prestigiu, care nu vad de ce ar fi sub interdictie pentru vreodata posibilitatea de a fi prim-ministru.

Nu e cazul, categoric, acum, optiunea mea este ferma si o voi indeplini, ea se numeste Klaus Johannis", a spus Antonescu. Intrebat ce rol ar putea avea Calin Popescu Tariceanu, liderul PNL a mentionat ca fostul premier ar fi "in aceeasi situatie cu Patriciu".

"E in aceeasi situatie cu Dinu Patriciu. Tariceanu va avea un rol in continuare in politica romaneasca, in PNL, am spus, de pilda, alaturandu-l cu Roman, Severin, ca putea fi o ipoteza pentru comisar european - nu doreste. Cred ca va avea un rol in politica romaneasca si de PNL, nu legat direct de mine, daca ajung presedinte", a mentionat liberalul.

Antonescu a mai spus, ca raspuns la alta intrebare, ca ar fi fericit sa aiba langa el anumiti oameni ca si consilieri, precum "Andrei Marga pentru educatie, Corneliu Dobritoiu pentru aparare, Renate Weber si Marian Nazat pentru probleme de justitie, de ordine publica ".

"As fi fericit ca acesti oameni sa fie alaturi de mine si intr-o forma sau alta voi cauta sfatul si competenta lor si le voi pune in valoare. Sunt oameni care pot face si altceva, nu e vorba ca am facut vreo intelegere. Nu am pus caruta inaintea boilor", a spus Antonescu.

Intrebat care este primul lucru pe care l-ar face ca presedinte, Crin Antonescu a spus ca l-ar desemna pe Klaus Iohannis premier. "Evident as incepe consultarile cu aceasta ipoteza in minte, pentru desemarea unui prim-ministru.

Cred ca in Romania dupa 6 decembrie chiar trebuie sa se intample inca o revolutie, pasnica, dar de data asta pana la capat, in domeniul economic, institutional, comportamentului oamenilor politici si al institutiilor.

Conform Constitutiei noastre, presedintele fara prim-ministru poate face putine lucruri, mari si multe scandaluri, dar putine lucruri de creatie. Premierul fara presedinte, atacat si blocat mereu de presedinte, iarasi are o problema.

Dar nu va imaginati cate lucruri pot sa faca un premier si un presedinte daca au o actiune convergenta. Ei pot modifica in bine foarte multe lucruri in societatea romaneasca si in sensul acesta pe mine ma intereseaza o majoritate care sa fie dispusa la acest efort", a spus Antonescu.

El a subliniat ca nu stie daca actuala majoritate parlamentara ar fi dispusa la acest efort, adaugand ca spera acest lucru. "Sunt niste diferente aici. In momentul in care am discutat varianta Iohannis am avut in vedere si continuarea ei, ca ipoteza, n-o pot face singur. Altii mai putin.

Au timp sa ia aceasta decizie in acel moment si dansii. Nu stiu. Cine vine la o asemenea formula legata de un program, nu un om, sigur poate forma o majoritate.

Eu cred ca exista o buna sansa ca aceasta majoritate sa se pastreze dupa alegeri, PDL s-a izolat, nu si-a dat sansa de a se distinge cumva de Basescu si probabil ca va fi destul de greu sa se lepede destul de repede de tot ce s-a intamplat in toti acesti ani.

Nu exista partide sau oameni exclusi de la aceasta constructie, in afara de cei evident incompatibili sau compromisi cu un asemenea proiect. Sunt multe lucruri pe care ar trebui sa le sacrifice si PSD si PNL si chiar UDMR", a conchis Antonescu. 

#antonescu, #dinu, #patriciu, #premier , #stiri Dinu Patriciu