BET-FI, singurul indice care incheie saptamana in crestere

Luni, 29 Iunie 2009, ora 09:08
1021 citiri
BET-FI, singurul indice care incheie saptamana in crestere

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a fost singurul care a incheiat saptamana pe crestere, cu un castig de 1,65%, sustinut de avansul spectaculos de miercuri, in urma publicarii unei propuneri legislative care vizeza eliminarea pragului de detinere de 1%, potrivit NewsIn.

"Din seria ridicarii pragului de detinere la SIF-uri, in saptamana curenta am cunoscut inca o zi de spectacol pe cele cinci Societati de Investitii Financiare, unde este din ce in ce mai clar ca se fac presiuni majore cu privire la ridicarea pragului de detinere la 5%.

Totusi, de data aceasta entuziasmul a fost mai retinut, iar cresterea de 11,15% inregistrata in ziua anuntului propunerii legislative (miercuri - n.r.) a fost urmata de deprecieri de in sedinta bursiera urmatoare", comenteaza Andreea Gheorghe, in analiza saptamanala realizata de casa de brokeraj Intercapital Invest.

Propunerea de eliminare a pragului de detinere de 1% din capitalul societatilor de investitii financiare (SIF) a fost initiata de mai multi senatori si deputati din cadrul mai multor partide politice.

"Ne ocupam de trei luni de aceasta chestiune. Am avut invitati la subcomisia care se ocupa direct de piata de capital in cadrul Comisiei de Buget Finate din Senat, unde au venit reprezentantii BVB, investitorii de pe piata de capital, ulterior avand si o discutie cu CNVM", a declarat, pentru NewsIn, Ovidiu Marian, unul dintre initiatorii propunerii.

El a adaugat ca proiectul legislativ ar putea fi discutat in plenul Parlamentului in septembrie, dupa vacanta parlamentara. Analistii de la Intercapital considera ca pana in toamna evolutia indicelui BET-FI se va corela, ca si pana acum, cu ceilalti indici de la BVB.

Lichiditatea pietei de actiuni de la BVB a sporit usor in ultima saptamana (22-26 iunie), la 95,46 milioane lei (22,59 milioane euro), dupa ce in saptamana precedenta (15-19 iunie) schimburile insumasera 85,77 milioane lei (20,29 milioane euro).

In schimb, capitalizarea pietei reglementate a BVB a continuat sa scada, cu 2,43%, la 55,32 miliarde lei (13,13 miliarde euro), fata de nivelul inregistrat saptamana trecuta, de 56,7 miliarde lei (13,43 miliarde euro).

"Exceptand evenimentele legate de SIF-uri, dupa aprecierile de pana la 100% pe indici din minimele atinse la finalul lunii februarie, in prezent in piata exista o anumita stare de incertitudine. Aceasta, cel mai probabil, pana la evenimente mai concrete ar trebui sa duca la formarea unei zone de acumulare pe indici, canalul pe care acestia il pot forma in urmatoarea perioada putand fi de pana la +/- 15%-20%", potrivit raportului de analiza al Intercapital Invest.

BET-FI incheie saptamana pe verde, sustinut de cresterea puternica de miercuri

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a scazut cu 1,98% in ultima saptamana, ajungand la 3.408,16 puncte.

De asemenea, indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a pierdut 1,99%, pana la 2.092,39 puncte.

BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a fost singurul indice care a incheiat saptamana pe plus, cu o crestere de 1,65%, la nivelul de 16.540,50 de puncte, fiind ajutat de cresterea de peste 11% inregistrata in sedinta de miercuri, ca urmare a propunerii legislative de eliminare a pragului de detinere de 1%.

In schimb, indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a pierdut 2,20% in perioada 22 - 26 iunie, pana la 6.788,06 puncte.

De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a coborat cu 1%, la 327,95 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a scazut cu 2,06%, pana la nivelul de 489,13 puncte.

Aprecieri usoare pentru actiunile SIF, in pofida propunerii de eliminare a pragului

Cele cinci actiuni ale societatilor de investitii financiare (SIF) au atras schimburi totale de 44,54 milioane lei, adica 47% din valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni din ultima saptamana la Bursa.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu schimburi totale de 17,63 milioane lei, in timp ce cotatia lor a stagnat la 0,85 lei/actiune. Au urmat titlurile SIF Moldova (SIF2), cu o apreciere de 1,44%, pana la 0,7050 lei, in urma unor schimburi de 10,95 milioane lei.

Cotatia actiunilor SIF Transilvania (SIF3) a urcat cu 0,98%, la 0,4140 lei/actiune, iar schimburile au totalizat in ultima saptamana 8,17 milioane lei.

Totodata, titlurile SIF Muntenia (SIF4) s-au scumpit cel mai mult in acest sector, cu 3,42%, ultimul pret fiind de 0,6050 lei, iar lichiditatea s-a cifrat la 4,8 milioane lei, in vreme ce actiunile SIF Banat-Crisana
(SIF1) au avansat cu 2,44%, la cotatia de 0,84 lei, in urma unor tranzactii de 3 milioane lei.
Tendinta nehotarata pe sectorul bancar, doar actiunile BRD incheie pe plus

Sectorul bancar a atras schimburi modeste in ultima saptamana, de 14,32 milioane lei, adica 15% din valoarea tranzactiilor cu actiuni de la BVB.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au generat a cincea lichiditate din piata, de 7,88 milioane lei, iar cotatia lor a crescut usor - cu 0,61% - pana la 8,30 lei.

Pe de alta parte, titlurile Bancii Transilvania (TLV) au suferit o corectie de 4,20%, pana la pretul de 1,14 lei, pe suportul unui rulaj de 4,71 milioane lei.

De asemenea, pretul titlurilor Erste Bank (EBS) a coborat cu 2,26% pana la 78 lei, tranzactiile cu aceste actiuni insumand 1,72 milioane lei.

Titlurile Rompetrol Rafinare iti continua cresterea, in asteptarea ofertei de preluare

La nivelul sectorului energetic s-au remarcat actiunile Petrom (SNP), cu un rulaj de 5,17 milioane lei si o depreciere de 5,31%, pana la 0,2320 lei. De asemenea, titlurile Transgaz Medias (TGN) au pierdut 3,97%, la un curs de 145 lei, in vreme ce rulajul saptamanal s-a cifrat la 3,17 milioane lei.

In schimb, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au avut un castig de 2,27%, pana la cotatia de 0,0450 lei, pe suportul unor tranzactii de 3,18 milioane lei, fiind sustinute de asteptarile investitorilor legate de o oferta publica initiala din partea companiei petroliere KazMunaiGaz.

Totodata, vineri, Bursa a suspendat de la tranzactionare actiunile RRC, intrucat Dinu Patriciu a anuntat vanzarea participatiei pe care o mai detinea in cadrul The Rompetrol Group (compania mama a RRC), de 25%, catre KazMunaiGaz.

Omul de afaceri Dinu Patriciu, directorul executiv al Grupului Rompetrol, a precizat ca decizia sa de vanzare a participatiei de 25% din grup face parte dintr-o strategie de business mai larga, care vizeza concentrarea eforturilor in trei sectoare principale: piata imobiliara europeana, mass media si un numar de alte proiecte importante din zona sectorului energetic.

Iesirea lui Dinu Patriciu din actionariatul The Rompetrol Group nu schimba cu nimic situatia legata de obligativitatea KazMunaiGaz de a face oferte de preluare la cele doua companii din grup listate pe Bursa de la Bucuresti, dupa cum prevede o instructiune a Comisie Nationale a Valorilor Mobiliare.

CNVM a adoptat recent o instructiune referitoare la detinerile directe si indirecte, prin care orice actionar care are mai mult de 33% din drepturile de vot in cadrul unei companii este obligat sa faca oferta publica de preluare, in termen de 2 luni.

#bet, #indici , #stiri Dinu Patriciu