Cui a concesionat Tariceanu petrolul castigat la Haga?

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 17:30
3071 citiri
Cui a concesionat Tariceanu petrolul castigat la Haga?

Presedintele Comisiei de Industrii din Camera, Iulian Iancu, a cerut ANRM contractul de concesionare a resurselor din Marea Neagra, anexele secrete si hartile, iar Ministerului de Finante referatul care a stat la baza HG prin care firma Sterling a devenit concesionar al perimetrelor respective.

Iancu a trimis miercuri o scrisoare presedintelui Agentiei Nationale de Resurse Minerale, Bogdan Gabudeanu, cerandu-i sa transmita comisiei contractul de exploatare si impartire a productiei pentru perimetrul XIII Pelican si XV Midia din Marea Neagra societatii Sterling Resources, documentele prealabile acestui contract, anexele secrete si hartile aferente, iar Ministerului Finantelor i-a solicitat, prin alta scrisoare, referatul care a stat la baza semnarii de catre Ministerul Economiei si Finantelor a HG nr. 1446 din 21 noiembrie 2008.

Presedintele comisiei de Industrii sustine ca trebuie lamurit cat mai urgent daca statul roman a fost prejudiciat prin aceasta concesionare. Iancu a mai spus, intr-o conferinta de presa, ca din discutii cu oficiali a aflat ca este vorba de un potential de 1 mld. de metri cubi de gaze, iar intrebarea care apare in urma informatiilor aparute este de ce statul roman n-a cedat dreptul de concesionare Romgaz.

"Cert e ca e un traseu destul de interesant. Contractul a fost incheiat in 1990, la vremea respectiva dreptul de a prelua productia ce-i revenea statului roman i-a fost atribuit Rompetrol, ulterior trebuie sa vedem din acte cine a ramas pentru a lua partea de productie. Intrebarea este de ce nu a revenit Romgaz cantitatea de gaze naturale", a declarat presedintele comisiei.

Potrivit lui Iancu, acordarea dreptului de concesiune pe ultima suta de metri a Guvernului Tariceanu este surprinzatoare, iar Hotararea de Guvern nu a fost contrasemnata de Ministerul Justitiei. "Cedarea acestui drept ridica semne de intrebare tocmai pentru ca este motivata a fi facuta in concordanta cu legea petrolului.

Este surprinzator ca demersul s-a facut in plina campanie electorala cand atentia tuturor era indreptata catre campania electorala, este surprinzator ca in HG nu apare semnatura ministrului Justitiei, apare in schimb semnatura sefului cancelariei primului-ministru, Dorin Marian, este surprinzator ca elementele cheie, care ar fi putut sa ne demnonstreze daca statul roman a pierdut prin cedarea dreptului de impartire a productiei sunt documente secrete", a explicat el.

Deputatul sustine ca are informatii potrivit carora demiterea fostului sef al ANRM, Buliga Gheorghe, are la baza rezervele pe care acesta le-a manifestat fata de acest contract. Iancu a spus ca Buliga a solicitat de la Guvern contractul si documentele aferente, nu le-a primit si a refuzat sa se angajeze in numele statului. "I s-a cerut sa semneze (contractul de concesiune), a refuzat, domnia sa a solicitat lamuriri exprese despre care sunt avantajele statului roman, nu i-au fost prezentate, insa a fost demis", a declarat presedintele comisiei de Industrii.

El nu a exclus ca ar putea cere Biroului Permanent al Camerei constituirea de urgenta a unei comisiei de ancheta, daca lucrurile se complica si a precizat ca, deocamdata in lipsa documentelor necesare,  nu se poate spune daca statul a fost prejudiciat. El a avertizat insa ca un asemenea contract, daca a fost adoptat in conditii nefavorabile statului, ar putea compromite efectele deciziei CIJ Haga.

"Suntem obligati sa aducem la cunostinta opiniei publice in ce masura acest demers a fost corect", a conchis Iulian Iancu.
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat miercuri, la Cluj, ca Guvernul Romaniei are obligatia sa verifice neintarziart un contract de concesionare a drepturilor de exploatare a platoului continental, incheiat pe 12 noiembrie anul trecut.

"Trebuie sa spun ca exista o umbra severa de indoiala cu privire la drepturile statului roman cu privire la exploatarea acestui platou continental, a resurselor minerale importante care exista acolo. De aceea, cred ca este obligatia Guvernului, ca, neintarziat, sa se faca lumina cu privire la aceste concesionari secrete, care au fost facute in mod suspect, la final de mandat al Guvernului Tariceanu. Mi se pare nefiresc ca pe 12 noiembrie sa poti sa intri in drepturile de concesionare si licentiere pe termen lung a unor importante zacaminte", a declarat Geoana, in cadrul unei conferinte de presa sustinute pe Aeroportul International Cluj-Napoca.
Midia Resources SRL, firma prin care Sterling Resources Ltd, a obtinut de la statul roman dreptul de exploatare asupra  a doua zacaminte de gaze libere din Marea Neagra figureaza in datele Oficiul National al Registrul Comertului (ONRC) fara profit, cifra de afaceri sau angajati.

Potrivit Antena 3, firma Sterling a incheiat un parteneriat cu Rompetrol, pentru analiza datelor geologico-tehnice. Cum Rompetrol a fost controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, acesta vanzand apoi pachetul majoritar grupului KazMunaiGaz din Kazahstan, iar intre fostul premier, Calin Popescu Tariceanu, si Dinu Patriciu exista o prietenie trainica, este de vazut in ce masura omul de afaceri se afla in spatele acestei concesionari.

Midia Resources este administrata de catre cetateanul britanic Stephen James Birrell care potrivit ONRC are puteri depline. Acesta a fost numit in functie la data de 15 februarie 2007, iar mandatul sau expira pe 15 februarie 2011.

Presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a declarat miercuri pentru NewsIn ca a cerut Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) actele aditionale clasificate printr-o hotarare de Guvern publicata in Monitorul Oficial in noiembrie 2008.

Presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, sustine ca Guvernul a aprobat in luna noiembrie doua acte aditionale secrete la Hotararea prin care compania Sterling, prin Midia Resources SRL, a primit drept de exploatare asupra  a doua zacaminte de gaze libere, care in prezent sunt in curs de evaluare urmand sa se faca lucrarile de dezvoltare. Potrivit directorului general adjunct din cadrul ANRM Mihai German, Midia Resources ar urma sa devina al treilea mare producator de gaze din Romania cu o productie de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, ceea ce ar insemna 10% din piata.

 

 

#concesionar, #contract, #productie , #stiri Dinu Patriciu