Dinu Patriciu a realizat cea mai mare tranzactie imobiliara a acestui an

Luni, 13 Aprilie 2009, ora 00:08
2801 citiri
Dinu Patriciu a realizat cea mai mare tranzactie imobiliara a acestui an

Valoarea tranzactiilor imobiliare de mari dimensiuni incheiate in primul trimestru a fost de 50 milioane euro, in scadere cu circa 60% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit companiei Cushman&Wakefield, care estimeaza pentru tot anul o injumatatire a achizitiilor fata de 2008.

"Valoarea tranzactiilor in primul trimestru din 2009 este de 50 milioane euro, fiind vorba de achizitia fondului de investitii Fabian, listat la Bursa din Londra, de catre Dinu Patriciu. Comparativ cu anul 2008, valoarea reprezinta aproximativ 42% din tranzactiile realizate in primul trimestru", a declarat, agentiei MEDIAFAX, Costel Florea, partener si directorul departamentului de investitii al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Romania.

Firma Black Sea Global Properties Limited (BSGP), controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu prin Rompetrol Holding, a finalizat in acest an preluarea integrala a fondului de investitii Fabian Romania. BSGP a lansat, pe 19 decembrie, o oferta de preluare integrala a capitalului Fabian, oferind 37,8 milioane euro pentru 74,8% din actiuni, in conditiile in care firma detinea deja 25,2% din capitalul investitorului imobiliar.

Valoarea intregii tranzactii a fost estimata la 50 de milioane de euro. Fabian detine participatii la 11 proiecte imobiliare in Romania, respectiv cladirile de birouri Cascades, Cubic Centre, Baneasa Business Centre si Banu Antonache, Evocentre, Lakeview, Romana, toate din Bucuresti, ansamblul rezidential New Town din Capitala, precum si complexuri de locuinte la Timisoara, Oradea si Satu-Mare.

Reprezentantul Cushman precizeaza ca este dificil de estimat care va fi volumul tranzactiilor pentru intreg anul 2009, in conditiile in care majoritatea fondurilor institutionale de investitii sunt foarte putin interesate de piata imobiliara din Romania in acest moment.

"Sunt cateva fonduri oportunistice care studiaza piata si sunt dispuse sa faca achizitii ale unor proprietati ai caror dezvoltatori au probleme de lichiditati sau sunt obligati sa vanda. Celelalte fonduri de investitii au o atitudine de asteptare. Este foarte dificil de estimat care va fi volumul tranzactiilor pentru intregul an 2009, dar dupa parerea noastra valoarea totala se va situa in intervalul 500 - 600 milioane de euro", a adaugat Florea.

Volumul principalelor tranzactii imobiliare realizate in perioada ianuarie - martie 2008 in Romania a fost de 119 milioane euro, reprezentand o scadere de 68% fata de aceeasi perioada a anului trecut. La nivelul anului trecut au fost incheiate tranzactii de circa un miliard de euro, jumatate sub nivelul din 2007.

Pe de alta parte, analistul Cushman estimeaza continuarea devalorizarii activelor imobiliare in perioada urmatoare, urmand evolutia din ultimul an. Cele mai spectaculoase scaderi de pret sunt pentru proiectele rezidentiale dezvoltate in zone de la periferie, mai putin atractive pentru cumparatorul final, dar reduceri insemnate de valoare au fost inregistrate, potrivit analistului imobiliar si in sectorul spatiilor de birouri sau al celor comerciale.

"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
Prin natura meseriei am tangenta saptamanal cu cei mai mari dezvoltatori, constructori si investitori in real estate. In ultimele saptamani, avand in vedere conjunctura alegerilor locale, evident...
#criza, #imobiliare, #tranzactii , #stiri Dinu Patriciu