Dinu Patriciu: Rompetrol isi va dubla cifra de afaceri dupa preluarea Dyneff

Vineri, 09 Decembrie 2005, ora 07:50
1176 citiri

Potrivit presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu, Grupul pe care-l conduce isi va dubla cifra de afaceri anul viitor, dupa cumpararea celui mai mare distribuitor independent de produse petroliere din Franta, Dyneff.Cifra de afaceri consolidata a Rompetrol Group NV (TRG), in 2005, este estimata la peste 2,5 miliarde de dolari, iar cifra de afaceri consolidata a Grupului Dyneff sa fie de aproximativ 2,4 miliarde de dolari.

Astfel, cifra de afaceri a Grupului Rompetrol, in 2006, va ajunge la peste cinci miliarde de euro.

TRG cu sediul in Olanda, a anuntat semnarea contractului de cumparare de actiuni prin care se achizitioneaza intregul pachet de actiuni al grupului Dyneff SA, cu sediul in Franta, si al societatilor afiliate.

"Aceasta achizitie va dubla cifra de afaceri prezenta a societatii mama din Olanda si in acelasi timp va determina cresterea substantiala a profitului net. In cele din urma, va furniza avantaje operationale si financiare derivate din imbinarea dintre capacitatea de depozitare la scara mare, transport si facilitatile de distributie de care dispune un producator important de produse petroliere rafinate," precizeaza Dinu Patriciu.

Pretul si termenii acestei tranzactii nu au fost dezvaluite, deoarece aceasta urmeaza sa se finalizeze in primul trimestru al anului 2006.

Prin aceasta achizitie, Rompetrol estimeaza ca profitul operational inainte de depreciere, impozitare si dobanzi (EBITDA) va creste cu aproape 25 la suta, iar castigul net va cunoaste un avans de 12 la suta.

Dyneff furnizeaza aproximativ 3,5 la suta din cantitatea de produse petroliere de pe piata franceza, sau aproape 3 milioane tone anual din totalul de aproximativ 85 milioane tone produse pe aceasta piata.

"Achizitionarea grupului Dyneff de catre Rompetrol va crea o societate de rafinare si comercializare de produse petroliere pan-europeana si intregata total, cu o baza importanta de active atat in Europa de Est cat si in cea de Vest," a declarat presedintele si directorul general al TRG, Dinu Patriciu.

Dupa achizitionarea grupului Dyneff de catre TRG, Antoine Lecea, cel care a infiintat grupul francez, va ramane in cadrul Dyneff si va prelua o pozitie in cadrul consiliului consultativ al TRG.

Banca franceza Societe Generale, care are deja relatii bancare atat cu TRG cat si cu Dyneff, a asigurat finantarea acestei achizitii.

Rompetrol a fost consiliat pe parcursul acestei tranzactii de catre firmele internationale de avocatura Salans si de catre Deloitte & Touche.

Banii Nostri