Fitch coboara la 'B' ratingul Rompetrol

Vineri, 29 Mai 2009, ora 16:11
1051 citiri
Fitch coboara la 'B' ratingul Rompetrol

Agentia de evaluare Fitch a anuntat, vineri, ca a coborat ratingul The Rompetrol Group pentru imprumuturi in valuta pe termen lung de la 'B+' la 'B', cu perspectiva negativa, motivand decizia prin rezultatele sub asteptari din operatiuni, ce nu acopera integral costul datoriei ridicate.

"Fondurile din operatiuni si profitul EBITDA (castigurile inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari n.r.) sunt asteptate sa ramana sub presiune in 2009 si 2010, ca urmare a unei incetiniri ciclice a activitatii in sectorul de rafinare a petrolului, care a fost exacerbata de o contractie abrupta a cererii mondiale de produse rafinate", se spune in raportul Fitch.

Agentia de evaluare financiara pune in legatura inrautatirea situatiei Rompetrol de probemele economiei romanesti. "Romania (rating 'BB+', cu perspectiva negativa), in care The Rompetrol Group a obtinut circa 75% din profitul EBITDA din 2008, inregistreaza o contractie economica care este probabil sa afecteze negativ operatiunile TRG", argumenteaza Fitch.

Agentia precizeaza ca ratingul pentru credite al The Rompetrol Group reflecta profilul slab de creditare al companiei, dar si sprijinul "moderat" din partea actionarului majoritar, firma KazMunaiGaz din Kazahstan.

"Fitch considera legaturile strategice si operationale intre TRG si KazMunaiGaz drept puternice, in timp ce legaturile legale sunt slabe, atat timp cat KazMunaiGaz nu garanteaza datoria The Rompetrol Group", arata raportul.

Totusi, Fitch aminteste ca atat KazMunaiGaz, cat si actionarul minoritar Rompetrol Holding SA, controlat de Dinu Patriciu, au sustinut The Rompetrol Group prin acordarea de imprumuturi subordonate - in valoare de 684 miioane dolari, din care 446 milioane dolari au fost acordate in 2008 - si prin fixarea unor conditii favorabile de plata la livrarile de petrol de la KazMunaiGaz.

The Rompetrol Group a raportat un rezultat negativ, de -158 milioane dolari, pentru fondurile din operatiuni in 2008.

De asemenea, fondurile din operatiuni, ajustate pentru pierderi unice din stocuri, ca urmare a ieftinirii petrolului in al doilea semestru din 2008, au fost negative (-60 milioane dolari).

"Aceasta arata ca firma nu a reusit sa isi acopere cheltuielile cu dobanzile din lichiditatile generate de operatiuni inainte de capitalul de lucru, ca urmare a poverii ridicate a datoriei, de 1,5 miliarde dolari, incluzand credite bancare de 769 milioane dolari si imprumuturi de la actionari de 646 milioane dolari", se arata in raportul Fitch.

Totusi, Fitch se asteapta ca TRG sa-si imbunatateasca lichiditatea in 2009, in conditiile in care cheltuielile de capital ale grupului sunt programate la doar 90 milioane dolari pentru acest an, fata de 358 milioane dolari in 2008.

De asemenea, conducerea grupului a implementat un program de reducere a costurilor atat in ceea ce priveste distributia, cat si cheltuielile generale si de administratie, inclusiv salariale.

Aceste masuri ar urma, potrivit Fitch, sa aduca la echilibru situatia cash-flow-ului, insa presiunea generata de datorii nu va slabi pana ce structura de capital a TRG nu se va imbunatati - "de exemplu, prin injectii de capital de la actionari".

Agentia de rating argumenteaza perspectiva negativa a ratingului TRG prin riscul legat de refinantare, in conditiile in care lichiditatea actuala si facilitatile de finantare disponibile companiei nu sunt suficiente pentru a acoperi datoria pe termen scurt a TRG, care insuma 706 milioane dolari la finalul lunii martie 2009, din care cea mai mare parte consta in imprumuturi bancare pentru capital de lucru.

"Aceasta lasa compania dependenta de reinnoirea facilitatilor bancare actuale, in conditii dificile ale pietei creditului, si/sau de credite suplimentare din partea actionarilor pentru a-si achita obligatiile", arata Fitch.

The Rompetrol Group si-a propus sa isi refinanteze o mare parte din datoria pe termen scurt printr-o facilitate bancara sindicalizata de 1 miliard de dolari, planificata pentru a doua jumatate a acestui an.

Fitch puncteaza ca o imbunatatire a maturitatii datoriei TRG ar fi un aspect pozitiv pentru ratingul grupului.

Rata de indatorare a grupului este una din cele mai ridicate in randul companiilor de rafinare care au calificative de la Fitch, potrivit agentiei. 

#actionari, #capital, #credite, #imprumuturi, #rating , #stiri Dinu Patriciu