Iancu: Resursele din Marea Neagra ar asigura autonomia energetica

Vineri, 12 Iunie 2009, ora 09:18
2631 citiri
Iancu: Resursele din Marea Neagra ar asigura autonomia energetica

Presedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputatilor Iulian Iancu a declarat joi la un post de televiziune ca daca potentialul energetic din zona concesionata firmei Marine Resources Exploration International SRL se confirma se poate vorbi de 800 de milioane de tone de combustibil conventional, precizeaza Newsin.

Presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a declarat joi, la un post de televiziune ca aude pentru prima data de contractul de concesiune incheiat intre ANRM si Marine Resources Exploration International SRL.

"Cu durere trebuie sa recunosc ca pentru prima data aud de acest contract. E adevarat, el a fost publicat in Monitorul Oficial, in mod normal este o informatie publica, ar fi trebuit sa stim de el cu totii, daca nu stim, este vina noastra ca nu stim.

Insa, nu pot sa nu remarc aceasta activitate extrem de intensa din ultimul an al Cabinetului Tariceanu in zona Marii Negre si aparent ar trebui sa ii laudam ca au avut grija sa concesioneze, sa puna in evidenta si sa sustina activitatile de explorare in Marea Neagra.

Insa, daca ne uitam mai atent, si noi suntem intr-un dialog zilnic acum cu Agentia Nationala de Resurse Minerale, din cauza anchetei generate de cazul Sterling, datele si informatiile pe care le-am solicitat noi acum doua luni, legat de cazul Sterling incep sa confirme faptul ca acolo nu s-au respectat procedurile legislative si ca sunt carente uriase, marea lor majoritate datorate modului incorect de functionare in cadrul ANRM", a spus Iulian Iancu.

Acesta a mai spus ca daca potentialul energetic din acea zona se va confirma, in urma activitatilor de explorare, s-ar putea vorbi de 800 de milioane de tone de combustibil conventional.

"Chiar am putea vorbi de o autonomie energetica a Romaniei daca aceste date se confirma si daca am putea sustine o investitie in sensul recuperarii, valorificarii hidrogenului sulfurat si transformarea acestuia in urma procesului de electroza", a continuat Iulian Iancu.

Presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor a precizat ca bulgarii au anuntat ca sunt in posesia unei tehnologii de valorificare a hidrogenului sulfurat.

"De ce tot vorbim de hidrogen sulfurat? Stim foarte bine, in Marea Neagra practic este o zona in care se cumuleaza deseuri din 17 tari, practic Marea Neagra are o apa cu foarte putin oxigen si ca atare vietuitoarele marine, flora marina din Marea Neagra se alimenteaza cu sulf. De aici, iata, pe un banc de aproape 50 de metri se formeaza acest hidrogen sulfurat, care ii creste nivelul cu 10 mii de tone zilnic", a mai spus presedintele Comisiei de Industrii.

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a concesionat, anul trecut, firmei Marine Resources Exploration International SRL, care face parte din Rompetrol Holding SA, 9.000 de kilometri patrati in Marea Neagra, pentru explorarea resurselor de namol sapropelic.

"Se abroba Licenta de concesiune nr. 10.743/2008 privind explorarea resurselor de namol sapropelic din perimetrul Delta, marginea platoului continental, panta continentala si domeniul abisal, romanesti ale Marii Negre, incheiata intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in calitate de concedent si Societatea Comerciala Marine Resources Exploration International SRL, din Municipiul Bucuresti, in calitate de concesionar", se arata in Ordinul nr. 143/29 iulie 2008, publicat in Monitorul Oficial nr. 594/7 august 2008, semnat de fostul presedinte al ANRM, Bogdan Gabudeanu.

Potrivit informatiile obtinute de Agentia NewsIn, firma care a castigat licitatia, Marine Resources Exploration International SRL, apartine Rompetrol Holding SA, cu sediul in Elvetia, grup detinut de omul de afaceri Dinu Patriciu, iar suprafata concesionata este de 9.000 km patrati, dintre care 3.800 km patrati se aflau in zona de litigiu international cu Ucraina.

Namolul sapropelic reprezinta, impreuna cu ceilalti compusi care il insotesc (hidrogen sulfurat, gaz metan, gaz hidrati si deuteriu), o sursa neconventionala de energie, fiind o alternativa energetica de viitor.

Acest combustibil poate fi considerat ecologic, sursa primara de energie fiind hidrogenul (prin descompunerea hidrogenul sulfurat).

Resursele din aceste perimetre concesionate echivaleaza cu aproximativ 800 milioane tone combustibil conventional. Potrivit datelor din Registrul Comertului, Marine Resources Exploration International SRL are un capital social de 719.700 lei, iar sediul sau este in Calea Victoriei nr. 155.

Aceasta societate a fost infiintata cu circa o luna inainte de a i se aproba licenta de concesiune. Compania este administrata de Marine Resources Exploration International BV, cu sediul in Amsterdam, Olanda.

Iancu va cere ANRM lamuriri legate de concesiunea catre Marine Resources

"Din ce observam astazi este o societate infiintata cu putin inainte de a i se incredinta acest contract. Aflu tot astazi ca ar fi vorba de un singur angajat, ca in momentul in care s-a facut alocarea nu exista nicio activitate economica anterioara care sa probeze bonitate financiara, materiala, umana, ca sa ii incredinteze o astfel de activitate de explorare, deci sunt semne de intrebare pe care o sa le solicitam in scris Agentiei (ANRM) pentru a ne lamuri in detaliu", a declarat, joi, un post de televiziune, Iulian Iancu.

#autonomie, #concesiune, #energie, #iancu, #marea, #namol, #neagra, #rompetrol, #sapropelic , #stiri Dinu Patriciu