Jupanii celei mai noi bucati din Romania

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 23:53
2331 citiri
Jupanii celei mai noi bucati din Romania

Grupurile OMV-Petrom si Rompetrol sunt principalii castigatori ai zacamintelor romanesti de titei si gaze naturale din platoul Marii Negre.

Principalii beneficiari ai deciziei Curtii Internationale de Justitie de la Haga, prin care 9.700 de kilometri patrati din platoul continental al Marii Negre revin Romaniei, sunt companiile Petrom si Rompetrol. OMV-Petrom va avea acces direct la mai mult de 30% din su prafata perimetrului Neptun (afectat de litigiul cu Ucraina), unde specialistii estimeaza ca se gasesc zacaminte importante de hidrocarburi.

Pe de alta parte, Rompetrol castiga indirect: compania canadiana Sterling Resources Ltd., care a concesionat zacamintele de petrol si gaze din platformele Pelican si Midia (Marea Neagra), foreaza in functie de estimarile grupului Rom petrol, cu care are contract inca din mai 2005. Atunci, holdingul petrolier era controlat de magnatul Dinu Patriciu, iar Guvernul Ro maniei era condus de Calin Popescu-Tariceanu. in prezent, 75% din actiunile Rompetrol sunt detinute de grupul kazah KazMunaiGas.

Omul si logistica lui Patriciu

Sterling Resources si Rompetrol Well Services (divizie Rompetrol) au incheiat un contract in baza caruia firma romaneasca executa activitati de „mudlogging“ - adica prospecteaza perimetrele de forare, stabilind daca in zonele respective exista rezerve de titei sau de gaze naturale. Compania canadiana si magnatul roman mai au un numitor comun: se numeste Nicolae Vidu, e administrator la Rompetrol WS si, simultan, director adjunct al sucursalei romanesti a Sterling Resources (Midia Resources).

Canadianul Stephen Birrell, membru in conducerea Sterling Resources si director general al subsidiarei din Romania, este rezervat in declaratiile privind contractul cu grupul lui Patriciu: „Cand am decis sa incepem forarile la platforma Craiova Sud (n.r. - 2005), am realizat ca aveam nevoie de suport logistic. Asa ca am desfasurat un proces de selectare a celui mai bun partener capabil sa ne asigure serviciile de prospectare care ne lipseau“, a descris Birrell debutul relatiei cu Rompetrol.

Pe de alta parte, Nicolae Ionescu, directorul de vanzari al grupului Rompetrol, a declarat in exclusivitate pentru EVZ: „Am inceput sa lucram cu Sterling in 2005. si in prezent avem un contract comercial de prestari servicii, care se reinnoieste periodic. in baza lui, Rompetrol se ocupa de «mudlogging» si «cementing jobs». Cu alte cuvinte, facem prognozarea la sonda a zacamintelor de titei si de gaze naturale si le oferim servicii de cimentare la sonda. Chiar in urma cu o jumatate de an, am executat astfel de prospectiuni in perimetrul Midia, concesionat de subsidiara din Romania a Sterling, Midia Resources. Rompetrol le ofera tehnica prin care pot sa estimeze in proportie de 90 la suta daca in platformele forate exista sau nu resursele pe care ei le cauta“, confirma directorul Nicolae Ionescu.

„Nimic la intamplare“


Stephen Birrell devine evaziv cand este intrebat de ce Sterling a ales grupul Rompetrol, in care Patriciu mai detine 25 la suta din actiuni: „Nu a fost nimic la intamplare. in industria asta, totul e foarte strict. I-am ales pentru competenta lor“, a declarat Birrell.

Nicolae Ionescu e pe aceeasi frecventa: „Nu pot sa dau detalii despre modul in care au ajuns sa se intersecteze cele doua companii“.

Birrell are o viziune proprie si fata de dubla calitate a lui Nicolae Vidu privind colaborarea dintre Sterling si Rompetrol: „Ade varat, domnul Vidu e adjunctul meu si, din cate stiu, lucreaza si pentru ei. Dar asta nu are legatura cu contractele incheiate. Cu Rompetrol lucram pentru ca ne ofera cele mai bune servicii, iar Vidu ne e alaturi datorita com petentei sale“.

in baza contractului, cele doua companii colaboreaza de fiecare data cand Sterling decide sa deschida un nou camp de forare. „De la ei aflam daca putem gasi in subsol resursele pe care le cautam sau nu“, a conchis Birrell.

Prima actiune Sterling-Rompetrol a fost in urma cu patru ani. Atunci, compania lui Patriciu a exe cutat cimentare la sonda si masuratori de foraj in perimetrul E III - 7 Craiova Sud (1,5 milioane ha), obtinut de canadieni in 2000.

Compania canadiana are conce sionate pe teritoriul Ro ma niei campurile din sud-vestul tarii (Craiova) si platformele Pelican XIII si Midia XV, aflate in jurul Insulei Serpilor din Marea Neagra. Pe 11 decembrie 2006, compania canadiana a devenit unic exploatator al platformelor maritime, cand a cumparat 80 la suta din actiunile Talisman Petroleum Ltd., fostul concesionar al zonei.

in decembrie 2007, investitiile Sterling in Romania se ridicau la 21,4 milioane USD. Suma a crescut brusc in cateva luni: in septembrie 2008, au raportat 40 de milioane USD.

AUSTRIECII ISI FREACA MAINILE

Petrom are acces la mai multe resurse

Prin decizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga, cea mai mare companie din Romania - Petrom - are acces direct la mai mult de 30% din suprafata perimetrului Neptun, unde specialistii estimeaza ca se gasesc zacaminte importante de hidrocarburi.

    * „Aproximativ 30% din perimetrul Neptun detinut de Petrom era afectat de litigiul cu Ucraina. Acum, compania isi poate extinde lucrarile si in zona respectiva“, a declarat pentru EVZ Gicu Borosi, director general al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Petrom, detinuta de grupul austriac OMV, mai detine si perimetrul Istria in platforma continentala a Marii Negre, aria celor doua (Istria si Neptun) fiind de peste 13.500 de kilometri patrati. Petrom produce in prezent, pe platforma continentala, prin cele patru zacaminte - Lebada Est, Lebada Vest, Sinoe si Pescarus - si inca unul aflat in stadiu de dezvoltare (Delta), aproape 31.000 de barili echivalent petrol, ceea ce reprezinta aproximativ 16% din productia companiei din Romania, potrivit unui comunicat al Petrom, din decembrie anul trecut.

Conform sursei citate, Petrom a incheiat un acord cu sucursala din Romania a corporatiei Exxon- Mobil pentru exploatarea blocului Neptun. Cele doua perimetre se afla in custodia Petrom inca din anul 1995, potrivit informatiilor transmise de ANRM.

Conform contractului de priva ti zare al companiei romanesti cu OMV, incheiat in anul 2004, za ca mintele din platoul continental au ra mas in „ograda“ Petrom. Mai mult, reprezentantii ANRM sustin ca Petrom si-a manifestat deja inte resul pentru a participa la licitatiile de concesionare a zo ne lor care i-au re venit Romaniei prin decizia din aceasta saptamana a instantei de la Haga. (Ciprian Mailat)

ANEXA BUCLUCASA

Demiteri si anchete in „lupta pentru titei“


La nici o zi dupa ce autoritatile au sarbatorit victoria in disputa cu Ucraina au cazut primele capete. Ieri, premierul Emil Boc l-a demis pe Bogdan Gabudeanu din functia de presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), autoritate care are ca atributii concesionarea perimetrelor de hidrocarburi si alte resurse minerale.

Borosi: „Ma astept sa fiu si eu demis“

Desi nu a motivat decizia, premierul a cerut declasificarea anexei HG 1446, emisa in luna noiembrie anul trecut de cabinetul Tariceanu, prin care s-a aprobat un act aditional la contractul de concesionare a resurselor din perimetrele Pelican si Midia catre o filiala a companiei canadiene Sterling Resources din Marea Britanie.

Totodata, Boc a sesizat Corpul de Control pentru a elucida conditiile in care a fost semnat contractul de concesionare incheiat intre ANRM si Sterling. Declasificarea anexei poate fi facuta, potrivit legislatiei in vigoare, doar cu acordul partilor, adica ANRM si compania Sterling.

Contactat telefonic, Gicu Borosi, director general al ANRM, a precizat ca nu stie care au fost motivele ce au condus la demisia presedintelui agentiei si spune ca „nu s-a facut nimic ilegal“. „Daca asa sta situatia, ma astept sa fiu si eu demis“, a spus acesta.

Cele doua zone au fost concesionate de Rompetrol, pe atunci companie detinuta de stat si care administra zacamintele din Marea Neagra, catre Enterprise Oil. Ulterior, contractul a fost pasat catre firma Paladin, de aici ajungand la Sterling.

Conform notei de fundamentare a actului normativ, autoritatile au solicitat investitorului „sa foloseasca, cu precadere, firme prestatoare de servicii din Romania“. Pana in prezent, Sterling „a lucrat“ cu grupul Rompetrol si Grup Servicii Petroliere.

E.ON vrea gaze de la Sterling

Compania E.ON Romania este interesata sa cumpere gazele pe care Sterling le-ar putea extrage din Marea Neagra si sa le vanda pe piata interna. Directorul general E.ON Romania, Frank Hajdinjak, a declarat ca nu exclude discutii si cu Petrom, alta companie care are drepturi de explorare in platoul continental. (Cristina Sbirn)

POZITIE

Explicatiile lui Tariceanu


Contractul de cesiune a perimetrelor Pelican si Midia a fost semnat in 1992 de guvernul Stolojan, a afirmat ieri la un post TV fostul premier, Calin Popescu-Tariceanu. Prin HG 1446/2008 nu s-a facut nimic ilegal, sustine Tariceanu.

    * „Nu cred ca este ceva nelegal“, a spus fostul premier.

Potrivit acestuia, seful cancelariei, Dorin Marian (fost angajat al Rompetrol), care a semnat actul din partea guvernului, a solicitat un aviz de la MAE referitor la HG 1446/2008, avand in vedere litigiul cu Ucraina, iar raspunsul a fost unul favorabil. Conform fostului ministru al economiei si finantelor, Varujan Vosganian, contractul cu Sterling a fost reinnoit de toate guvernele suc cesive. Vosganian a subliniat ca actul aditional nu a prelungit contractul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Indiferent de domeniul de activitate, în afaceri, igienă și siguranța nu ar trebui să fie niciodată neglijate. Exista anumite in care acest aspect este cu atat mai important, intrucat...
#afaceri, #insula, #omv, #patriciu, #petrol, #rompetrol, #serpilor , #stiri Dinu Patriciu