Oligarhul Dinu Patriciu vrea sa cumpere filiala din Romania a Erste Bank

Luni, 25 August 2008, ora 14:42
1434 citiri
Oligarhul Dinu Patriciu vrea sa cumpere filiala din Romania a Erste Bank

DIE PRESSE(Austria)-Vanzarea "Anglo Romanian Bank"(ARB) care apartine Erste Bank, a intrat in faza fierbinte. Potrivit informatiilor, oligarhul si magnatul petrolului din Romania, Dinu Patriciu, a facut o oferta de 100 milioane de euro.Hanna Cygonkova, purtator de cuvant de la Erste Bank nici nu confirma si nici nu dezminte informatia de mai sus.


In Romania, Erste Bank este partener al BCR, care este prezenta in principal in tranzactii de comert exterior. BCR a fost fondat de dictatorul Nicolae Ceausescu in 1973 pentru a inviora comertul cu Europa occidentala.


Suma administrata in momentul de fata este de 536 de milioane de euro, banca fiind si foarte profitabila. Anul trecut a obtinut un profit net de 10 milioane de euro. ARB mai are filiale mai importante la Frankfurt si Londra, unde exista si filialae ale Erste Bank.


Dinu Patriciu este unul din principalii interesati. Omul de afaceri care are contacte bune cu guvernul roman isi poate permite lesne suma de 100 de milioane de euro. Toamna trecuta, el a vandut 75% din concernul de titei, al doilea ca marime din Romania, societatii de stat KazMunayGaz, devenind astfel cel mai bogat intreprinzator al Romaniei.


Potrivit unor cercuri financiare Patriciu intentioneaza sa preia banca printr-un fond de investitii pe care l-a creat dupa afacerea cu Rompetrol. Odata cu intrarea sa in domeniul bancar, el doreste sa-si mareasca in continuare averea.


Oricine va cumpara banca, trebuie sa se supuna unui control foarte detaliat din partea autoritatilor financiare britanice, deoarece ARB isi desfasoara mare parte a afacerilor la Londra.