Patriciu: Apartamentele noi, 600 euro/mp, in cateva luni

Luni, 09 Februarie 2009, ora 15:35
12686 citiri
Patriciu: Apartamentele noi, 600 euro/mp, in cateva luni

"In cateva luni vom vedea apartamente noi vandute cu 600 de euro mp, cu 700, cu 800, dupa ce-si schimba proprietarul. Pentru ca cel care cumpara cu 300 mai investeste 100 sa-l termine, are cheltuieli financiare de inca 100, deci in total 500, si vinde cu 700. Asta au facut miliardarii din America in anii '80, la precedenta criza imobiliara" estimeaza omul de afaceri Dinu Patriciu

El considera ca piata imobiliara din Romania va scadea la o cincime din valoarea avuta acum un an, estimare aplicabila atat sectorului rezidential cat si segmentului de spatii comerciale " Situatia ii va afecta pe multi, dar "asta inseamna criza, schimbare de proprietate. Va cumpara cine are bani", a declarat Patriciu, pentru Cotidianul.

"Exista o regula de piata, aceea ca pretul unui metru patrat de locuinta medie trebuie sa fie egal cu un salariu mediu. Este departe inca, dar va fi foarte aproape. De ce? Cei care au construit cu 800 de euro si vor sa vanda cu 1.800, speculatorii, vor incepe sa dea banii inapoi la banci. N-o sa aiba de unde sa-i ia si atunci se intampla doua lucruri: fie ei se desteapta si vand la praduiala, fie le iau bancile si le vand tot la praduiala", a adaugat omul de afaceri.

"Cu cat o sa le vanda? Cu cat e piata. Cand se redesteapta piata? Cand se ajunge ca un salariu mediu sa fie egal cu un metru patrat. Nu e vorba de salariul mediu pe toata tara, ci al categoriei sociale careia i te adresezi. In cateva luni vom vedea apartamente noi vandute cu 600 de euro mp, cu 700, cu 800, dupa ce-si schimba proprietarul. Pentru ca cel care cumpara cu 300 mai investeste 100 sa-l termine, are cheltuieli financiare de inca 100, deci in total 500, si vinde cu 700. Asta au facut miliardarii din America in anii '80, la precedenta criza imobiliara", a completat el.

Patriciu despre scandalul Sterling-Marea Neagra

Dupa ce numele sau a fost asociat cu scandalul Sterling-Marea Neagra, Dinu Patriciu incearca se apere. El considera ca asocierea numelui sau cu firma in cauza nu il surprinde deoarece acest lucru i se intampla de multa vreme. In plus, neaga vehement ca ar intra intr-un acord petrolier cu Sterling, pentru ca "a vazut ce e acolo" si nu il intereseaza, relateaza Antena 3.

Omul de afaceri Dinu Patriciu arata ca "toata chestiunea este, evident, o diversiune. Transformi un moment extraordinar pentru Romania, castigarea procesului de la Haga, intr-o vanzare nerusinata de iluzii. Spui oamenilor ca sunt zeci de miliarde, le atati nationalismul si dupa aceea vii si spui ca le-au furat unii. Dupa care se vede ca n-a prea furat nimeni, asa era legea si asa erau contractele. Dar ceva ramane, Sterling si Patriciu, care e in spate".

#apartamente, #comerciale, #criza, #estate, #imobiliare, #pretul, #real, #salariu, #spatii , #stiri Dinu Patriciu