Patriciu explica cum putea obtine Romania 20 de miliarde de euro

Joi, 20 Mai 2010, ora 11:30
1303 citiri
Patriciu explica cum putea obtine Romania 20 de miliarde de euro

Guvernul nu avea nevoie de imprumutul de la FMI, caci avea resurse interne mai mult decat suficiente pentru a iesi din criza economica, sustine omul de afaceri Dinu Patriciu.

Potrivit acestuia, Romania ar fi putut obtine nu mai putin de 15-20 de miliarde de euro, din vanzarea proprietatilor imobiliare in care stau cei peste 600.000 de birocrati.

Faptul ca Guvernul a decis sa se imprumute la FMI a fost o mare greseala, considera omul de afaceri, deoarece in aceasta situati lumea financiara te izoleaza, considerandu-te "contagios".

"Este o incapatanare inutila pentru ca chinuim o multime de oameni inutil. Exista surse de finantare a deficitului bugetar, exista surse de reducere a cheltuielilor bugetare, exista posibilitatea ca, in Romania, sa ajunga bani astazi fara a chinui pe nimeni. Dar am inceput sa intram pe aceasta cale cu totul gresita in momentul in care am acceptat ajutorul de la FMI.

Aceea a fost prima greseala grava.

Inainte se vorbea despre un posibil imprumut de la FMI, dupa care a devenit o masura implacabila. Nu era nevoie de imprumutul de la FMI pentru ca, in momentul in care accepti sa te imprumuti de la FMI, devii in lumea financiara un ciumat, de lepros la care nu se mai uita nimeni", a spus Patriciu, la Realitatea Tv.

Potrivit acestuia, FMI-ul nu ne acorda un ajutor, ci ne face "inacceptabili" pentru lumea financiara.

"Ajutorul de la FMI putea fi perfect inlocuit prin folosirea resurselor pe care statul le are inca astazi, prin vanzarea a ceea ce a ramas la stat in mod nejustificat. De exemplu, productia de energie. Atata vreme cat ai liberalizat comertul cu energie, este o prostie sa pastrezi monopolul productiei la stat, asa cum se intampla la noi.

O alta sursa ar fi fost vanzarea proprietatilor imobiliare ale statului in care-si fac veacul toti cei 600.000 de birocrati. Din vanzarea acestor proprietati s-ar fi putut obtine intre 15 si 20 de miliarde de euro foarte repede. (...)

Am o lista cu vreo 20 de masuri care ar putea sa fie folosite in momentul de fata si care ar aduce statului zeci de miliarde de euro, fara a exagera cu absolut nimic", a explicat omul de afaceri.

Mai mult, spune Patriciu, imprumutul de la FMI nu-ti confera credibilitate, dimpotriva, in lumea financiara te consideri "contagios".

"In momentul in care te imprumuti de la FMI, suferim de o boala grava. In acel moment, ar fi trebuit deja incepute toate modificarile care sa duca la mobilizarea resurselor interne pe care le aveam si la atragerea celor externe.

Nu am facut-o, am adoptat solutia prostului, aceea de a ne imprumuta de la FMI, si am vazut ce inseamna modul de a gandi al FMI-ului de la acel birocrat de la FMI (Jeffrey Franks, n.r.) care nu are in cap altceva decat patul lui Procust, in care sa aseze o economie si s-o taie exact dupa acelasi calapod ca si in alte apropape 100 de tari pe care le-a nenorocit", incheie Patriciu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bugetare, #cheltuieli, #criza, #euro, #miliarde, #patriciu, #romania , #stiri Dinu Patriciu