Patriciu invata statul sa faca rost de bani

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 08:57
1260 citiri
Patriciu invata statul sa faca rost de bani

Vanzarea tuturor activelor neproductive, de la sedii si pana la cladiri, ar putea reprezenta o sursa importanta de venit la bugetul statului, in conditiile in care risca sa nu mai aiba bani de pensii si salarii din toamna, considera omul de afaceri Dinu Patriciu.

Acesta recomanda autoritatilor sa scape de activele imobiliare neproductive prin metoda "sale and lease back", care presupune ca statul sa vanda imobilele catre o societate finantatoare, dar sa-si pastreze dreptul de uzufruct asupra acestora contra unei chirii lunare stabilite in baza unui contract de leasing pe termen lung.

"Birocratii pot fi chiriasi. Este vorba de zeci de miliarde care ar putea fi atrase. Nu conteaza pretul. Se negociaza doar yieldul, intr-un contract de sale and lease back. La cladiri administrative care adapostesc institutii ale statelor, investitorii accepta yielduri de 6,5-7,5%.

Asta inseamna intrari enorme timp de un an si dupa aceea platesti timp de 20 de ani si iti iei bunul inapoi", a declarat Dinu Patriciu.

In acelasi timp, omul de afaceri a mai propus autoritatilor reducerea TVA la 15%, de la 19%, si a cotei unice la 10%, de la 16%.

"Scaderea cotei unice trebuie facuta pentru cresterea veniturilor bugetare. Acestea vor creste, categoric, pentru ca vei aduce la suprafata o parte din economia gri. Micsorarea TVA este o metoda de capitalizare instantanee a corporatiilor", puncteaza Dinu Patriciu.

#bani, #cota, #patriciu, #reducere, #tva, #unica , #stiri Dinu Patriciu