Patriciu: "Nu am renuntat la controlul managerial al Rompetrol"

Marti, 28 August 2007, ora 10:17
905 citiri
Patriciu: "Nu am renuntat la controlul managerial al Rompetrol"

Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, a declarat luni la Realitatea TV ca se va afla in continuare la conducerea companiei dupa vanzarea pachetului de 75% din actiunile Rompetrol catre KazMunaiGaz, iar unele decizii pot fi luate doar cu acordul sau.

"Nu am renuntat la controlul managerial al Rompetrol si il voi pastra mult timp de acum incolo. Sunt in continuare presedinte-director general al companiei, desi in board-ul Rompetrol vor fi numiti sase kazahi, care vor fi supervizori, iar managementul se va afla sub ei", a declarat Patriciu.

Intrebat daca are drept de veto, Patriciu a raspuns ca "sunt anumite decizii care pot fi luate doar impreuna".

"Rompetrol va ramane o companie romaneasca sau o multinationala cu originea in Romania", a subliniat Patriciu.

Presedintele Rompetrol a aratat ca, in faza finala a negocierilor pentru vanzarea unui pachet de actiuni din companie, tranzactie intermediata de banca de investitii Morgan Stanley, ramasesera patru societati, doua companii petroliere si doua fonduri de investitii.

"In ultima faza au ramas doar doua: o companie petroliera si un fond de investitii. Suma oferita de fondul de investitii era pentru o participatie minoritara", a mai punctat Patriciu.

Acesta a precizat ca LukOil nu s-a aflat printre companiile cu care a negociat. De asemenea, Patriciu a refuzat sa precizeze care a fost suma platita de compania din Kazahstan pentru 75% din actiuni, invocand un contract de confidentialitate.

Patriciu a mai spus ca, in Kazahstan, statul este doar actionarul unor companii, nu si administrator.

"In Kazahstan, exista un fond de investitii care are Consiliul de Administratie format din personalitati economice de talie mondiala extrem de independente fata de stat. Acestia administreaza participatiile la companiile subsidiare", a explicat presedintele Rompetrol.

Patriciu este convins ca aceasta tranzactie va aduce companiei Rompetrol dezvoltarea pentru care o dorea prin initierea unei astfel de tranzactii. "Valoarea Rompetrol se poate tripla in urmatorii doi ani. (...) Daca in ultimii doi ani nu as fi fost hartuit, valoarea ar fi fost dubla", considera Patriciu.

Compania KazMunaiGaz din Kazahstan a semnat cu Rompetrol Holding Olanda un contract de preluare pentru 75% din actiunile companiei The Romeptrol Group NV, a carei valoare de piata a fost calculata la 3,616 miliarde dolari.

Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 7,27 miliarde dolari si un profit operational (EBITDA) de 270 milioane dolari.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.



Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...