Patriciu: Rezervele de petrol din Marea Neagra sunt uriase

Vineri, 02 Octombrie 2009, ora 10:04
3556 citiri
Patriciu: Rezervele de petrol din Marea Neagra sunt uriase

Rezervele de hidrocarburi din Marea Neagra sunt atat de mari incat ar putea sa inlocuiasca aportul Rusiei, ca furnizor international de energie, a precizat fostul detonator al grupului Rompetrol, Dinu Patriciu.

“Rezervele din Marea Neagra sunt uriase", a precizat Patriciu in cadrul Black Sea Energy and Economic Forum.

Omul de afaceri a mai adaugat faptul ca era hidrocarburilor este departe de a se finaliza, iar marile corporatii petroliere nu sunt inca pregatite sa depaseasca metodele de exploatare.

De asemenea, in opinia lui Patriciu, conductele reprezinta proiecte pe termen lung, cu profit mic, de care lumea intr-un an-doi nu va mai avea nevoie.

Tehnologia de transport a gazelor lichefiate poate inlocui cu success conducetele.

 Acesta intentioneaza sa exploateze sapropelul din Marea Neagra prin firma Marine Resources Exploration International (Marexin), detinuta de Rompetrol Holding din Elvetia.

Mai mult, dupa parerea omului de afaceri, Romania are rezerve importante de hidrocarburi, dar nu in Marea Neagra, ci in teritoriul de pe uscat.

Rezervele ar putea fi exploatate in decurs de 5-20 de ani.

In ceea ce priveste energia nucleara, Patriciu considera ca este un lucru “nefericit”, iar sustinerea ei nu face decat sa intareasca ideea ca “avem o mentalitate socialista”.

In februarie anul curent, Dinu Patriciu afirma in contextul scandalului Sterling, ca Romania se afla in fata unei mari diversiuni.

”Ni s-au vandut iluzii ca acolo ar fi gaze si titei. Dupa decizia de la Haga ne-am bucurat cu totii, apoi ni s-au vandut iluzii”.

Patriciu spunea, la acea data, ca rezervele de petrol din perimetrele din platoul continental al Marii Negre sunt de 5-10 milioane de tone, iar cele de gaze de 10 miliarde metri cubi.

#conducete, #de, #energie, #hidrocarburi, #nucleara, #patriciu, #petrol, #rezerve, #rompetrol , #stiri Dinu Patriciu