Patriciu: Rezervele din Marea Neagra sunt o diversiune

Luni, 09 Februarie 2009, ora 10:20
4069 citiri
Patriciu: Rezervele din Marea Neagra sunt o diversiune

Presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, a afirmat, sambata seara, ca ca este o diversiune in privinta rezervelor de gaze si titei din Marea Neagra, in care se vand iluzii.

"Ne aflam in fata unei mari diversiuni. Ni s-au vandut iluzii, ca acolo ar fi gaze si titei. Dupa decizia de la Haga ne-am bucurat cu totii, apoi ni s-au vandut iluzii, apoi a fost cineva acuzat. Acuzatia este cu atat mai falsa cu cat acolo cea mai mare parte a concesiunilor o are Petrom, de circa 4.000 kilometri patrati", a spus Patriciu, la Realitatea TV.

Patriciu: Sterling face o afacere proasta

El a adaugat ca atunci cand firma Sterling Resources cauta finantare pentru lucrarile din perimetrele pe care le detine in Marea Neagra a avut acces la dosarul acestei companii, dar a decis sa nu investeasca pentru ca nu crede in aceasta afacare.

"Cand Sterling cauta finantare pentru acest proiect, m-am numarat printre cei care au studiat dosarul, dar am decis sa nu investesc pentru ca nu cred in ea. in opinia mea, Sterling face o afacere proasta", a spus Patriciu.

Potrivit lui Patriciu, rezervele de petrol din perimetrele din platoul continental al Marii Negre sunt de 5-10 milioane de tone, iar cele de gaze de 10 miliarde metri cubi. Aceste rezerve, care valoreaza cateva zeci de milioane de dolari, ar putea fi exploatate in decurs de 5-20 de ani.

Romania are rezerve importante de hidrocarburi, dar nu in Marea Neagra

El a adaugat ca este neadevarat ca rezervele de hidrocarburi ar fi date unei firme, statul avand posibilitatea fie de a primi redevente, fie de a imparti productia, situatie in care ar trebui sa investeasca in lucrari. in opinia sa, alternativa cea mai avantajoasa pentru stat ar fi impartirea productiei. El a afirmat ca nu i se pare o greseala modul in care Guvernul Tariceanu a acordat dreptul de explorare a perimetrelor din Marea Neagra companiei Sterling.

"Statul a stabilit prost redeventele. Nu mi se pare o crima de niciun fel, dimpotriva, mi se pare insa ca redeventele in Romania sunt prea mici si ca este o greseala ca nu se aplica contractele de impartire a productiei", a spus Patriciu.

Potrivit lui Patriciu, Romania are rezerve importante de hidrocarburi, dar nu in Marea Neagra, ci in teritoriul de pe uscat.

El a precizat ca investeste in cercetari in Marea Neagra, zona care il intereseaza din punct de vedere strategic.

"Am bagat zero bani in foraj in Marea Neagra", a spus Patriciu.

Patriciu spune ca nu-l cunoaste personal pe Nicolae Vidu

Patriciu a adaugat ca nu il cunoaste personal pe Nicolae Vidu, dar ca i-a vazut Curriculum Vitae atunci cand cauta administratori pentru Rompetrol Well Services. El a spus ca stia ca Vidu se afla in conflict de interese, pentru ca lucra la o firma cu care Rompetrol avea contracte comerciale, respectiv Midia Resources, subsidiara locala a Sterling Resources, dar l-a acceptat intrucat contractele cu Midia Resources reprezinta doar 1% din cifra de afaceri a Rompetrol Well Services.

Patriciu: Sunt prieten cu Dorin Marian

Intrebat care este legatura sa cu Dorin Marian, fost sef al Cancelariei ex-premierului Calin Popescu Tariceanu, Patriciu a raspuns ca este prieten cu acesta.

"Sunt prieten cu Dorin Marian, care a lucrat in Rompetrol si va lucra cu mine pentru ca este geolog. Nu putem merge pana in panzele albe cu teroria conspiratiei", a spus Patriciu.

Dorin Marian a semnat, alaturi de Tariceanu, ordonanta de urgenta din 2008 a fostului guvern privitoare la contractul cu Sterling Resources.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#afaceri, #insula, #omv, #patriciu, #petrol, #rompetrol, #serpilor , #stiri Dinu Patriciu