Patriciu: Romania va iesi din criza, daca statul se retrage din economie

Luni, 15 Martie 2010, ora 11:21
1316 citiri
Patriciu: Romania va iesi din criza, daca statul se retrage din economie

Romania poate iesi din criza, daca statul se va retrage din economie, considera omul de afaceri Dinu Patriciu, care sustine ca Executivul nu trebuia sa se imprumute de la FMI.

Intr-un interviu acordat Adevarul, Patriciu subliniaza fapul ca sistemul de pensii si de asigurari sociale de stat este falimentar, punctand ca in Romania sunt mai multi pensionari decat oameni activi.

"Sistemul trebuie inlocuit cu sistemul de asigurari sociale private. Trecerea se poate face extrem de rapid. Totul e sa o faci in asa fel, incat sa nu afectezi nivelul de viata, veniturile oamenilor din momentul actual. Si asta se poate face. Trebuie sa gasim surse acceptabile, din care sa fie finantata capitalizarea unor fonduri de pensii, administrate conform principiilor de profit", a precizat Patriciu pentru Adevarul.

Omul de afaceri a exemplificat prin taxa de solidaritate sociala si prin impozitarea activitatilor externe ale companiilor inregistrate in Romania.

Taxa de solidaritate sociala nu ar afecta pe nimeni, dar ar putea, in 10 ani, sa constribuie la capitalizarea acestor fonduri de pensii.

In opinia lui Patriciu, exista cel putin 18-20 de miliarde, dupa calculele unor analisti, bani romanesti, aflati in strainatate, sume ce pot fi aduse inapoi.

"O alta sursa de venituri la buget, care apoi poate fi folosita pentru finatarea sistemului de sanatate sau de invatamant, este impozitarea activitatilor externe ale companiilor inregistrate in Romania, cu 2-3 %", a mai spus miliardarul roman.

Statul nu ar trebui sa se imprumute la FMI ca sa aiba din ce plati salariile si pensii ci ar putea, de exemplu, sa stimuleze economia, incepand din 2008, atunci cand semnele crizei erau evidente.

A stimula economia inseamna scaderea taxelor, a birocratiei, in paralel cu scaderea cheltuielilor statului, crede miliardarul roman.

"Dar simplificarea in continuare a intregului sistem fiscal din Romania ar fi fost solutia de atenuare a efectelor crizei internationale".

Pentru ca Romania nu a facut-o, a ajuns la mila altora, si a fost obligata sa contracteze imprumutul de la FMI.

"Probabil ca nu ar mai fi trebuit sa luam acest faimos imprumut de la FMI, sa-l platim cu anii si nici nu am fi obligati in acest moment sa platim din datorii obligatii curente si in acelasi timp sa strangem cureaua, pentru ca,de fapt, taiem din investitii, ori asta e cea mai paguboasa politicaa care se poate face. Investitiile publice sunt cheia trecerii catre iesirea din criza", a concluzionat Dinu Patriciu, pentru Adevarul.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#patriciu, #criza, #economie , #stiri Dinu Patriciu