Rompetrol doreste sa ajunga intre primele 25 de companii de profil din Europa

Marti, 07 Noiembrie 2006, ora 04:26
949 citiri

Rompetrol Rafinare a semnat un acord de consultanta cu compania americana Solomon, lider mondial in servicii de benchmarking pentru industriile de rafinare, petrochimie, producere de tevi si generare de energie electrica, pentru a reusi sa ajunga, in cel mai scurt timp, intre primele 25 de companii de profil din Europa.

In prezent, Rompetrol Rafinare se afla intre primele 75 de companii de profil din Europa, dintr-un numar de 170-180 de rafinarii.

Prin implementare programului 'Net Cash Margin Measurement, Management end Maximization' dezvoltat de HSB Solomon Associates LLC, Rompetrol Rafinare isi va imbunatati marjele nete si isi va maximiza fluxul de numerar, intr-o maniera constanta, pornind de la activele existente. Prin acest proces rafinaria intentioneaza sa obtina beneficii anuale cu 10-15 milioane de dolari mai mult decat in prezent (66 milioane de dolari).

Cele doua companii vor aplica acest program in decursul a noua luni. In prima etapa, Solomon va analiza performantele rafinariei, procedura care include si examinarea diferentelor fata de repere din industrie. Echipe mixte alcatuite din specialisti ai companiei americane si ai rafinariei vor identifica zonele operationale in care, prin aplicarea unor proiecte de investitii minime, sau doar prin schimbarea unor proceduri, pot fi realizate imbunatatiri ale marjei nete, pornind de la activele existente si de la rezultatele bune inregistrate in ultimele luni. Etapa ulterioara presupune dezvoltarea unui plan care sa mentina la un nivel ridicat performantele rafinariei, indiferent de conditiile de piata.

'Investitiile pe care le-am realizat la Petromidia in ultimii cinci ani reprezinta un ciclu finalizat, acestea plasandu-ne in pozitia de a fi printre cele mai moderne rafinarii din lume. Nu ne vom multumi cu atat pentru ca tinta noastra este sa ajungem in primele 25 de rafinarii la nivel european. Tocmai de aceea, un partener de talia lui Solomon ne poate oferi, prin experienta si notorietatea lui, instrumentele necesare pentru a obtine ceea ce ne dorim', a spus directorul general al Rompetrol Rafinare, Cosmin Cocean.

Parteneriatul se va axa pe opt zone ale rafinariei Petromidia - energie, optimizare si planificare, pierderile de hidrocarburi, calitatea produselor, eficienta organizationala, mentenanta si siguranta, practici de management pentru unitatile de procesare si control avansat al proceselor.

'Solomon Associates este incantat sa devina partener al Rompetrol in procesul de imbunatatire a performantelor operationale ale Petromidia. Scopul nostru principal este sa asistam Rompetrol in demersurile sale de a obtine o maximizare a marjelor nete, prin ameliorarea acelor zone care au cel mai mare impact, dar si o influenta consistenta asupra profiturilor finale', a declarat directorul general al Solomon, Greg M. Barats.

Acest contract major de consultanta este al doilea pe care Rompetrol Rafinare il incheie in 2006 cu un furnizor de cele mai bune practici la nivel mondial dupa acordul semnat in vara acestui an cu firma americana DuPont, pentru securitate si sanatate in munca.

Rompetrol isi va construi in 2007 propria termocentrala, in valoare de 45 milioane de euro

Rompetrol isi va construi in 2007 o termocentrala pe pacura si gaz de peste 110 megawati pentru consumul propriu, cu o valoare a investitiei situata intre 40-45 milioane de euro, a anuntat presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, in cadrul unei conferinte de presa organizata cu prilejul semnarii unui contract intre Rompetrol Rafinare si grupul american Solomon. 'Majoritatea marilor companii de profil din lume au propriul producator bazat pe cogenerare', a adaugat Dinu Patriciu.

Noua centrala va fi construita in aproximativ 18 luni si va fi destinata atat consumului propriu al grupului Rompetrol cat si consumului din sistemul national de energie. Dinu Patriciu a mentionat, de asemenea, ca Rompetrol lucreaza la mai multe benzinarii ale grupului pe teritoriul Frantei.

Rompres