Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

SSIF Prime Transaction: Bursa de Valori Bucuresti - 16 Martie 2006

SSIF Prime Transaction: Bursa de Valori Bucuresti - 16 Martie 2006
O sedinta de tranzactionare linistita, cu cresteri generalizateIn linii mari, astazi am asistat la o sedinta linistita, favorabila detinatorilor de actiuni prin prisma cresterilor generalizate, o sedinta in care cotatiile s-au mai stabilizat, iar sustinerile existente la cumparare au indepartat pentru moment probabilitatea unor noi scaderi de curs. Inca de la deschidere, segmentul SIF s-a detasat si astazi de restul pietei, au avut loc cresteri puternice, urmate de o echilibrare si de un nou val de cresteri in ultima parte a sedintei. In rest, pentru celelalte actiuni lichide cresterile s-au accelerat mai mult in aceasta a doua jumatate a sesiunii, astfel ca indicele BET a inchis cu 2% mai sus decat ieri, in timp ce BET-FI inregistreaza o apreciere de 3,3%. Agitatia mai mare pe actiunile SIF a facut ca si lichiditatea sa fie mai buna, in total s-au derulat tranzactii in valoare de peste 46 milioane RON, din nou aceste actiuni realizand peste 50% din rulaj.
Cresteri generalizate in segmentul bancar, cu titlurile BRD A- GSG (BRD) in frunte. Cursul BRD a continuat tendinta de revenire pe care s-a inscris dupa caderea de la jumatatea sedintei de ieri si a ajuns la un maxim de 18 RON/actiune. In ultima ora a fost suspendat de la tranzactionare, in urma transmiterii unui comunicat privind convocarea AGA pe 20 aprilie, AGA de aprobare a rezultatelor financiare aferente anului 2005. Este cea mai buna evolutie din acest segment, la palierul de 18 RON titlurile BRD inregistreaza o crestere de 3,5%.

Cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie a fost astazi Banca Transilvania (TLV). Aici am asistat la cresterea treptata a cursului, cu cate un pas de cotare, pana la maximul de 1,49 RON/actiune (+2,1%). Sub aspectul lichiditatii cele doua actiuni bancare de la prima categorie au traversat o sedinta medie, nu au excelat la acest capitol, putand fi observata in timpul sedintei o tendinta de retragere a ordinelor de vanzare din piata, ce a favorizat de altfel si cresterile de pret.

Segmentul petrolier a venit cu evolutii de sens contrar. Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a fost singurul Blue-Chip care a scazut astazi, la jumatatea sedintei cursul ajungea la un minim de 0,0851 RON/actiune, pentru ca ulterior sa se stabilizeze in jur de 0,0870 RON, unde a si inchis, cu 1,3% mai jos decat ieri. Maine se judeca recursul procurorilor impotriva deciziei tribunalului de a nu-l aresta pe Dinu Patriciu, astfel ca se anunta o zi agitata pentru RRC, motiv pentru care investitorii au fost atat azi cat si ieri mai prudenti la cumparare.

Celalalt mare actor pe piata petrolului, Petrom Bucuresti (SNP) a traversat in general o sedinta buna, a fost foarte echilibrat in majoritatea timpului, cu oscilatii in jurul pretului de inchidere de ieri, 0,57 RON/actiune. Doar spre final au avut loc cresteri, astfel ca SNP inchidea sedinta la maximul de 0,5850 RON (+2,6%).

La prima categorie, cea mai buna evolutie de curs o inregistreaza Antibiotice Iasi (ATB). Actiune care de la inceputul acestei luni traverseaza un trend descendent, ATB a reusit sa creasca astazi, undeva in a doua jumatate a sedintei fiind lansat un ordin mai mare de cumparare ce a declansat apoi mai multe cumparari, ducand intr-un final cursul la maximul de 1,43 RON/actiune (+4,4%).

Titlurile SIF ocupa primele patru pozitii din punctul de vedere al valorii tranzactionate, cu SIF Banat-Crisana (SIF1) pe primul loc, datorita unui volum de circa 2,9 milioane de actiuni, in valoare de 7,4 milioane RON. Insa cea mai buna evolutie apartine lui SIF Moldova (SIF2), unde in a doua parte a sedintei s-au declansat o serie de ordine de cumparare care au avut forta de a duce cursul deasupra pragului de 2,3 RON, pentru a inchide sedinta la 2,36 RON/actiune, maximul zilei, in crestere cu 5,8% fata de ziua anterioara.


Adresa : Calea Vitan nr.12, bl. V50 B, parter, ap. 29, sector 3
Telefon : 3224614/3215981
Fax : 3215981
email : office@primet.ro
Pagina internet : www.primet.ro

Investmania.ro - Primesti 10.000 vRON si inveti sa investesti pe Bursa !

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 779 ori