"Statul a castigat 'enorm' de pe urma obligatiunilor Petromidia"

Luni, 10 Mai 2010, ora 00:16
1433 citiri
"Statul a castigat 'enorm' de pe urma obligatiunilor Petromidia"

Statul a castigat "enorm" de pe urma transformarii datoriilor Petromidia in obligatiuni, in 2003, in schimb, cand aceasta datorie a fost considerata "exigibila si introdusa in buget de guvernanti", s-a facut "o mare greseala", a declarat, duminica, la PRO TV, omul de afaceri Dinu Patriciu, informeaza Mediafax.

Intrebat daca se simte responsabil pentru faptul ca statul a pierdut bani in afacerea din 2003 cand a transformat datoriile Petromidia catre stat in obligatiuni, iar acum noii proprietari nu au bani sa plateasca decat jumatate din sumele datorate, Patriciu a replicat ca statul a castigat "enorm" pe urma acelor obligatiuni.

"In afara de 260 de milioane de dolari dobanzi pe care le-a incasat pe parcursul acestor sapte ani de existenta a acestor obligatiuni, a mai incasat opt miliarde de dolari din taxele platite de Petromidia, mai mult de jumatate din pretul litrului de benzina reprezentand taxelele si impozite la stat.

Aceste opt miliarde justifica solutia care a fost data atunci, nu de iertare de datorii, ci, dimpotriva, de transformare a datoriilor istorice ale Petromidiei in obligatiuni convertibile", a spus omul de afaceri, intr-o emisiune a PRO TV , adaugand ca "a fost o mare greseala cand aceasta datorie a fost considerata exigibila si introdusa in buget de guvernanti".

Grupul Rompetrol trebuie sa ramburseze de 2,4 miliarde de lei (0,47% din PIB), in contul datoriilor istorice ale rafinariei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligtiuni de stat din anul 2003.

Rambursarea obligatiunilor Rompetrol a fost luata deja in considerare ca sursa de venituri la buget in 2010 la nivelul datoriei totale de 2,4 miliarde lei (0,47% din PIB), dar Guvernul se asteapta ca suma care va fi incasata sa se ridice la doar jumatate din restanta scadenta in acest an, conform proiectului programului de convergenta al Romaniei pentru perioada 2009-2012, redactat in luna februarie 2010.

KazMunaiGaz, care controleaza grupul Rompetrol, nu va putea plati intreaga datorie catre statul roman, una dintre solutii fiind restructurarea datoriei pe urmatorii trei-patru ani, a declarat directorul financiar al grupului Rompetrol, Dimitri Grigoriev.

"Negociem cu Guvernul, intelegem ca pentru ei este important sa primeasca banii. Nu vom putea plati toata datoria fara suport extern, care poate fi un acord interguvernamental. Una din posibilitati este sa restructuram datoria pe 3-4 ani", a spus Grigoriev.

In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturiatate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

#dinu, #obligatiuni, #patriciu, #petromidia, #stat , #stiri Dinu Patriciu