Strainii vineaza Petromidia

Joi, 06 Octombrie 2005, ora 02:41
1041 citiri

Rafinaria lui Patriciu este printre cele mai dorite zece companii est-europene. Omul de afaceri spune ca nu vrea sa vinda grupul Rompetrol, chiar daca i se ofera un miliard si jumatate de dolari. Viitorul ii poate rezerva insa surprize: Patriciu s-ar putea trezi minoritar.

Cu toate ca firmele lor sint printre cele mai dorite zece companii est-europene, nici Dinu Patriciu, proprietarul Rompetrol, nici conducerea Bancii Transilvania nu vor sa isi vinda afacerile. Intregul grup Rompetrol ar putea valora aproximativ 1,5 miliarde de dolari, dar nici la aceasta suma Patriciu nu ar vinde. Ba dimpotriva, el zice ca Rompetrol vrea sa mai cumpere. Interesate ar fi atit mai multe companii petroliere din afara Europei, cit si citeva fonduri de investitii. Pentru ambele, pretul petrolului si cererea mai mare de carburanti ar face din achizitionarea grupului romanesc o afacere buna. Cit despre Banca Transilvania, ea este dorita pentru ca ar ramine singura banca romaneasca de pe piata, dar si pentru ca actiunile sale au dat un randament peste medie si se pare ca mai au potential de crestere.

Rompetrol Rafinare (rafinaria Petromidia) si Banca Transilvania se afla printre cele zece companii est-europene cele mai vizate de preluari ale unor firme occidentale. Topul a rezultat in urma unui studiu realizat de Raiffeisen Centrobank (RCB), divizia de investitii bancare a grupului austriac Raiffeisen Zentralbank.

Patriciu: sint onorat, dar nu vind

Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, se simte onorat de prezenta grupului sau in acest top, dar spune ca Rompetrol nu este de vinzare. A"Din cite am inteles eu, tot grupul este o tinta pentru investitorii straini, nu doar Petromidia. Acest lucru ne onoreaza si recunoaste rezultatele echipei manageriale, care au dus la cresterea spectaculoasa a activitatii.Vreau insa pe aceasta cale sa-i dezamagesc pe potentialii investitori. Intentiile noastre nu sint de a vinde. Dimpotriva, noi vom face achizitii in perioada urmatoare, atit in est, cit si in vestA", a spus Patriciu, care a refuzat sa dea mai multe detalii referitoare la aceste posibile preluari.

Rompetrol Group este detinut de Patriciu si de americanul Phil Stephenson, care au 80% si, respectiv, 20% din actiuni. Rompetrol Group detine mai multe companii, cea mai importanta fiind Rompetrol Rafinare, adica rafinaria Petromidia. Toate companiile controlate de Rompetrol au avut in primele sase luni ale anului o cifra de afaceri de peste un miliard de dolari, in crestere cu 67% fata de perioada similara a anului trecut.

Cine ar putea cumpara si la ce pret

Chiar daca Patriciu nu vrea sa vinda, prezenta grupului Rompetrol in acest top arata clar ca exista cineva care vrea sa cumpere, din moment ce clasamentul se refera la firmele in cazul carora exista cele mai multe intentii de preluare. Potrivit unor surse din industria petroliera, tot grupul Rompetrol ar putea valora pina la 1,5 miliarde de dolari. A"Nu vindem chiar daca ni se ofera aceasta sumaA", a spus insa Patriciu. Tot el spusese, cu citeva luni in urma, ca vrea sa faca din Rompetrol prima multinationala romaneasca.

Potrivit surselor noastre, sint interesate de compania lui Patriciu mai multe fonduri de investitii si mai multe companii petroliere din afara Europei. Boss-ul Rompetrol a refuzat sa comenteze aceste informatii, dar a recunoscut ca si climatul international, care prin preturile mari ale titeiului creste profitabilitatea companiilor petroliere, este un factor care ii determina pe investitori sa incerce eventuale preluari.

Mai e nevoie de rafinarii

Si analistul economic Ionut Popescu apreciaza ca, in actualul context, preluarea unei rafinarii este o afacere buna, in general, iar a Petromidia, in special. A"Odata cu cresterea cererii de carburanti, care este vizibila acum pe piata, s-a constatat ca exista o capacitate de rafinare redusa. Mai trebuie construit, dar e scump sa ridici o rafinarie de la zero. Varianta cumpararii uneia e deci mai la indemina, iar Petromidia are atuurile ei: e moderna si e pe malul mariiA", spune Popescu. Fostul ministru de Finante este si el de parere ca interesul pentru rafinarie ar putea veni de la un fond mare de investitii.

Se poate cumpara fara sa vinda Patriciu

Exista totusi o varianta in care, la Petromidia, Patriciu s-ar putea trezi cu un alt actionar puternic, fara ca el sa trebuiasca sa vinda. Dupa cum se stie, in 2003, autoritatile au fost de acord sa converteasca datorii de 600 de milioane de dolari ale rafinariei in obligatiuni. In 2010, adica peste cinci ani, ele vor fi scadente, dar sint convertibile in actiuni. Asadar, daca Patriciu nu vrea sa rascumpere obligatiunile (adica sa plateasca datoria catre stat), sint doua variante: statul fie le listeaza la Bursa, unde le cumpara cine vrea, fie se inscrie ca actionar la Petromidia si poate sa vinda apoi cota sa. Actualmente, capitalul social al Petromidia este de aproape 22.000 de miliarde de lei vechi. Daca toate obligatiunile se transforma in actiuni, la aceeasi valoare, ele inseamna cam 18.000 de miliarde, adica Patriciu se poate trezi actionar minoritar la Petromidia. Bineinteles, asta in cazul in care toate actiunile obtinute in urma conversiei ar ajunge in aceeasi mina. A

Banca Transilvania are cautare in Occident

Potrivit RCB, Banca Transilvania, cu o cota de 3%, este vizata de citiva ani de catre institutiile occidentale de credit. Conducerea bancii considera ca o eventuala preluare nu va avea loc inainte de 2007.

Directorul general adjunct al bancii, Ionut Patrahau, s-a ferit sa comenteze interesul occidentalilor fata de banca. A"Nu pot sa confirm nici o tentativa de preluare, mai ales ca avem un actionariat foarte dispersatA", ne-a spus Patrahau. Intr-adevar, Banca Transilvania are peste 16.000 de actionari, dintre care doar circa 400 sint persoane juridice. Nimeni nu detine pachetul majoritar, cea mai mare participatie, de 15%, fiind detinuta de BERD. Nici un alt actionar nu are mai mult de 5%. 85% dintre actiunile bancii sint tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, existind asadar posibilitatea de preluare a unor pachete de pe piata de capital. Intrebat cum isi explica pozitia pe care banca o ocupa in acest top al interesului occidentalilor, Patrahau ne-a oferit doua cauze. A"Dupa ce se vor vinde CEC si BCR, raminem singura banca majoritar romaneasca de pe piata. In plus, se poate adauga valoarea actiunilor. Titlurile noastre ofera un randament superior medieiA", a mai declarat Patrahau. Momentan, aproape 69% din capitalul bancii este romanesc. Cei mai importanti actionari autohtoni sint SIF-urile, care impreuna detin circa 15% din capital.

Cotidianul

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...