Tariceanu a speculat 10 milioane de actiuni Rompetrol

Luni, 12 Septembrie 2005, ora 02:44
2410 citiri

Intr-o singura dimineata, pana la ora 8.30, seful Guvernului a reusit sa incheie un contract de intermediere cu o firma specializata, si-a deschis un cont si a emis ordinul de cumparare a 10 milioane de actiuni Rompetrol.Premierul Calin Popescu Tariceanu va avea de dat foarte multe explicatii procurorilor in legatura cu achizitionarea unui impresionant pachet de actiuni Rompetrol A- nu mai putin de 10.000.000 ! A- in data de 9 aprilie 2004. Desi demnitarul va fi chemat in calitate de martor A- ca, de altfel, si ceilalti beneficiari ai unor profituri spectaculoase A-, el va avea de lamurit o serie de aspecte care indica faptul ca speculatiile facute in ziua respectiva nu reprezentau o activitate cvasicurenta, cum este, spre exemplu, cazul lui Verestoy Attila, care avea incheiat un contract de intermediere inca din anul 2001.

In cazul premierului Tariceanu, toate indiciile merg spre faptul ca a fost vorba de valorificarea unui pont, motiv pentru care s-a actionat in regim de urgenta si cu maxima operativitate. Astfel, in ziua de 9 aprilie 2004 A- nu se cunoaste ora A- intre Calin Popescu Tariceanu si firma TVM SA s-a incheiat contractul cu numarul 57, prin care TVM devenea intermediar pentru tranzactiile bursiere efectuate de actualul premier. In aceeasi zi, Tariceanu isi deschide la TVM si un cont pentru persoane fizice. Toate aceste operatiuni trebuie sa se fi desfasurat pana la ora 8.30 dimineata, cand a fost emis deja ordinul de cumparare de la Bursa de Valori Bucuresti a unui numar de 10 milioane de actiuni Rompetrol. Acestea au fost achizitionate la un pret mediu de 500 de lei, suma totala fiind de 5 miliarde de lei.

Saptamana trecuta, premierul a declarat ca toate speculatiile respective au fost corecte, iar in ceea ce priveste actiunile sale, le-a vandut dupa ce a devenit premier, pentru a nu fi acuzat de conflicte de interese (?!). Din punctul de vedere al procurorilor, conflictul de interese si alte eventuale probleme ar fi putut insa sa existe tocmai la data de 9 aprilie a.c. Unul dintre motive se refera la faptul ca Tariceanu detinea calitatea de membru in Consiliul de Administratie al Rompetrol Downstream A- una dintre firmele grupului Rompetrol - iar actiunile pe care le-a cumparat ar fi provenit dintr-o recenta majorare de capital, fiind considerate drept A"actiuni la dispozitia societatiiA".

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a apreciat ca tranzactiile desfasurate cu actiuni Rompetrol in perioada 7-15 aprilie 2004 cad sub incidenta legii penale. In cauza este vorba de A"manipularea pieteiA", definita drept efectuarea de tranzactii sau lansarea de ordine de tranzactionare, care dau sau sunt in masura sa dea indicatii false sau inselatoare cu privire la oferta, cererea sau pretul instrumentelor financiare, ori care mentin, prin actiunea uneia sau a mai multor persoane, pretul instrumentelor financiare la un nivel artificial, ori care folosesc alte mijloace fictive sau alte forme de tranzactionare, incalcand practicile oneste.

Reamintim cititorilor faptul ca, saptamana trecuta, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a extins cercetarile penale in A"dosarul PetromidiaA", Dinu Patriciu, George Philio Stephenson, Hart Colin Richard si Aldea Florin-Iulian fiind urmariti penal pentru spalare de bani, manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare, initierea sau constituirea unui grup infractional organizat.

Saptamana aceasta, anchetatorii vor incepe audierea persoanelor implicate in ceea ce a fost denumit de presa scandalul celei mai mari lovituri bursiere din ultimii 15 ani, al carui principal protagonist a fost Dinu Patriciu A- devenit, pentru cateva zile, stapanul absolut al pietei de valori mobiliare. In momentul de fata, ancheta in cazul Dinu Patriciu s-a extins prin verificarea asa-zisului A"dosar rosu A" A- referitor la afacerile si persoanele apropiate magnatului liberal - o copie a acestuia ajungand in mainile unui serviciu de informatii.

Gabriela STEFAN

Gandul