Conducta Arad-Szeged, inaugurata joi

Joi, 14 Octombrie 2010, ora 09:12
2018 citiri
Conducta Arad-Szeged, inaugurata joi

Conducta Arad-Szeged, cu Ungaria, ce leaga reteaua romaneasca de gaze naturale de cea europeana, este inaugurata joi de premierul roman Emil Boc si omologul sau maghiar Viktor Orban, in prezenta comisarului european pentru Energie, Günther Oettinger, precizeaza NewsIn.

Conducta de gaze Arad-Szeged este prima care poate asigura atat importul, cat si exportul de gaze cu o tara vecina.

Gazoductul este deja operational, fiind deja importate, "de probe", cantitati mici de gaze prin conducta cu Ungaria.

Deocamdata, singurul sens de curgere al gazelor va fi din Ungaria inspre Romania, iar tehnic tara noastra va putea sa exporte gaze, prin aceasta conducta, in cativa ani.

Romania importa gaze doar din Rusia, inca din anul 1979, prin Ucraina, prin doua conducte care intra in tara pe la Isaccea (judetul Tulcea) si Mediesu Aurit (judet Satu Mare).

Aceasta conducta a fost planificata a fi construita ca o alternativa fata de alimentarea cu gaze din Rusia si este totodata primul proiect al Romaniei privind interconectarea conductelor de gaze cu tarile vecine.

Cu toate acestea, Yvonnick David, directorul general al GDF SUEZ Energy Romania, una dintre companiile care au rezervat capacitate pe aceasta conducta, spunea recent ca Arad-Szeged va fi alimentata totusi cu gaz rusesc.

In urma unui conflict cu Ucraina, Gazprom, principalul furnizor de gaze in Europa (si cel mai mare producator de gaze din lume), a suspendat livrarile gazelor catre Kiev, la 1 ianuarie 2009, timp de aproape trei saptamani, lucru care a generat o adevarata "criza a gazelor" in regiune.

Ca substitut pentru gazul rusesc, Romania a folosit in acea perioada gaze naturale inmagazinate in depozite si pacura. Initial, autoritatile anuntasera ca gazoductul Arad-Szeged urma sa fie functional la 1 ianuarie 2010.

Insa intarzierea de zece luni s-a datorat in prima faza faptului ca nu exista un acord interguvernamental intre Romania si Ungaria necesar punerii sale in functiune.

In plus, fostul ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, spunea ca asteapta sa isi coordoneze agenda cu cea a comisarului european pentru Energie, Günther Oettinger, pentru ca si oficialul european sa participe la inaugurarea conductei de gaze.

De asemenea, Romania si Bulgaria au ajuns la un acord in privinta interconectarii retelelor de gaze naturale. Astfel, conducta Giurgiu-Ruse ar putea fi finalizata la sfarsitul anului viitor.

Conducta Arad-Szeged are o lungime totala de 109 km si a costat aproape 70 de milioane euro. SNTGN Transgaz SA Medias - Romania si FGSZ Natural Gas Transmission Ltd.-Ungaria au semnat la 1 iulie 2008 Acordul de dezvoltare si construire a conductei de interconectare Szeged -Arad.

Totodata, acordul interguvernamental dintre cele doua tari, necesar punerii in functiune a conductei, a fost semnat in mai 2010.

Pe teritoriul Romaniei, conducta de interconectare are o lungime de aproximativ 62 km intre punctul de conectare Horia (langa Arad) si punctul de frontiera Csanadpalota (Nadlac) de la granita de stat dintre Romania si Ungaria.

Conducta de gaze Arad - Szeged are o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an, corespunzator unui debit mediu orar de 500 mii metri cubi/ora, potrivit datelor oficialilor Transgaz.

Valoarea estimativa a proiectului se ridica 68,2 milioane euro, din care 48% reprezinta contributia Transgaz.

Companiile care au rezervat capacitati de gaze pe partea romaneasca a conductei sunt: E.ON Gaz Romania, Distrigaz Sud SA, Petrom Gas SRL si MOL Energy Trade Ltd., rezervand o capacitate insumata de 140.662 mc/h.

De asemenea, alte cinci companii au rezervat capacitate de gaze pe termen lung pe partea din Ungaria a conductei: GdF Suez, MOL Energiakeresked? Kft., E.ON Földgáz Trade Zrt., EconGas GmbH si Global NRG Zrt. au solicitat o rezervare a capacitatii ce insumeaza 160.662 m3/h, potrivit informatiilor Transgaz.

Romania importa din Rusia, prin intermediari, circa o treime din necesitatile sale de gaze destinate consumului intern.

Romania consuma anual aproximativ 17-18 miliarde metri cubi gaze naturale. Dintre acestea, circa doua treimi sunt asigurate de OMV Petrom (detinuta de grupul austriac OMV) si de producatorul de stat de gaze naturale Romgaz. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Arad Szeged conducta interconectare gaze inaugurare , #stiri Distrigaz Sud