Contabilitate si firme separate pentru activitatile in domeniul gazelor

Marti, 29 August 2006, ora 15:16
997 citiri

Firmele care desfasoara concomintent mai multe activitati in domeniul gazelor naturale vor intocmi evidente contabile separate incepand cu 1 ianuarie 2007 si vor constitui societati destinate acestor activitati pana la 1 iulie 2007.Firmele vor fi obligate, de la 1 ianuarie, sa realizeze evidente contabile diferite atat pentru activitatile reglementate, cat si pentru cele nereglementate sau derulate in afara sectorului, dupa caz, potrivit unui proiect de decizie al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN).

Activitatile reglementate - care fie sunt considerate de interes national, fie nu pot intra in piata concurentiala si care se desfasoara in baza unor contracte cadru, in conditiile stabilite de Autoritate - sunt, potrivit Legii Gazelor, furnizarea la pret reglementat, transportul, inmagazinarea, distributia si tranzitul gazelor naturale. Productia nu intra in seria activitatilor reglementate.

Potrivit reglementarilor UE si preluate de Romania in Tratatul de Aderare, firmele care desfasoara mai multe activitati in domeniul gazelor naturale si care au peste 100.000 de clienti sunt obligate sa separare aceste activitati si din punct de vedere juridic, pana cel mai tarziu la 1 iulie 2007.

Firmele cu un numar mai mic de consumatori au obligatia de a realiza doar evidente contabile diferite.

Astfel, Distrigaz Sud si E.ON Gaz, care opereaza reteaua de distributie a gazelor naturale din sudul si, respectiv, nordul tarii, vor trebui sa constituie companii independente din punct de vedere juridic si financiar de firma care vinde gazele.

Scopul este asigurarea neutralitatii fata de toti furnizorii de gaz care intentioneaza sa utilizeze infrastructura de distributie.

Sub incidenta normelor europene intra si companiile Romgaz si Transgaz. Romgaz produce, inmgazineaza si furnizeaza gaze naturale, pe piata libera, in timp ce Transgaz asigura transportul, tranzitul pe teritoriul Romaniei si administreaza conductele.

"Separarea contabila si/sau legala, functionala si organizatorica va fi realizata astfel incat, ulterior actiunii de separe, sa nu genereze cresteri nejustificate de costuri", potrivit proiectului de act normativ al ANRGN.

Cheltuielile companiilor pentru realizarea operatiunilor de separare contabila si/sau legala, functionala si organizatorica vor fi recunoscute la calculul preturilor si tarifelor reglementate.

Mediafax