Distribuitorii vor gaze mai scumpe cu 25%, de la 1 iulie

Luni, 16 Iunie 2008, ora 17:31
1438 citiri
Distribuitorii vor gaze mai scumpe cu 25%, de la 1 iulie

Distribuitorii E.ON Gaz Romania si Distrigaz Sud au cerut majorarea pretului gazelor livrate populatiei cu 25% incepand cu 1 iulie, a declarat directorul din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare din domenuiul Energiei (ANRE) Gabriel Sarbu.

"Ambele companii au cerut fiecare Autoritatii majorarea pretului gazului livrat populatei cu 25% incepand de la 1 iulie. Cel tarziu saptamana viitoare vom avea un raspuns in privinta procentului, insa nu cred ca gazele vor fi majorate cu mai mult de 20%", a spus luni pentru NewsIn, Grabiel Sarbu.


Potrivit acestuia in 2007, in toata Europa, pretul gazelor naturale livrate populatiei a crescut cu 25%, iar pentru 2008 este anuntata o crestere cel putin asemanatoare.


Ultima majoarare a pretului gazelor a fost operata la 1 februarie 2008, cand ANRE a anuntat o crestere a pretului gazelor cu 8,5%.


E.ON a cerut Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) majorarea pretului gazelor catre populatie cu 24%, incepand de la 1 iulie, a declarat luni directorul general al E.ON Gaz, Frank Hajdinjak, in cadrul Forumului Energetic Regional "FOREN", la Constanta.


Potrivit oficialului E.ON Gaz Romania, in cazul in care autoritatea nu va aproba majorarea preturilor gazelor de la 1 iulie, compania va intenta o actiune in instanta impotriva ANRE in tara si la instantele europene.


"Pierdem bani zilnic pentru ca livram gaze pe o piata captiva. Asteptam ca autoritatea sa accepte o majorare consistenta a preturilor la gaze de la 1 iulie", a spus acesta.


Initial, E.ON a declarat la 8 aprilie ca ar fi necesara o majorare cu 19% a pretului gazelor.


Distrigaz Sud sustinea la mijlocul lunii mai ca ar trebui ca gazele pentru populatie sa se scumpesca, incepand cu 1 iulie, cu 18% si ca societatea inregistreaza pierderi de 80 milioane lei in primul trimestru al anului.


"Estimez ca pana la sfarsitul anului 2008 vom importa 1.000 metri cubi de gaze cu 500 de dolari, ceea ce inseamna o crestere cu aproape 25% fata de pretul cu care importam in prezent 1.000 metri cubi de gaze, adica in jur de 400 de dolari.

Din aceasta cauza, este foarte posibil ca pretul gazelor livrate populatiei sa creasca cu circa 25% pana la sfarsitul acestui an. Noi inregistram pierderi, iar autoritatile nu vor sa majoreze pretul gazelor pentru ca este an electoral.

Pretul nostru reglementat, de achizitie, nu a fost ajustat corespunzator sa reflecte cresterea pretului gazului de productie, al aceluia de import si al celui din tara", declara recent reprezentantul Wirom, , Illo Vogelhaupt.


Wirom este o companie de distributie gaze pe care le cumpara de la WIEE Romania (companie detinuta de WIEE Elvetia). In anul 2007, Wirom a inregistrat o cifra de afaceri de 25 milioane de lei si au vandut 27 milioane metri cubi de gaze.  Pentru 2008, compania estimeaza ca va vinde peste 30 milioane de metri cubi de gaze.


Potrivit datelor oferite NewsIn de companie, Wirom este o societate mixta din care 51% din actiuni sunt detinute de Wintershall Elvetia si 49% din actiuni de catre Distrigaz Sud.

Directorul executiv comercial a mai precizat ca aceste contracte semnate cu gigantul rusesc Gazprom pentru importul de gaze de catre intermediari pentru Romania au fost prelungite pana in 2030 acum doi ani de zile.