Distrigaz Sud, interesata sa preia mai multi distribuitori de gaze

Luni, 02 Aprilie 2007, ora 13:53
1247 citiri

Distrigaz Sud este interesata sa achizitioneze mai multi distribuitori de gaze din zona de sud a tarii, pentru a-si dezvolta afacerile si a-si spori numarul de clienti, a declarat, luni, directorul de dezvoltare al companiei, Dan Pantilie.

"Cautam si alti distribuitori de gaze, de genul Vital Gaz, achizitionat recent de compania noastra, pentru a ne dezvolta reteaua de distributie in zona de sud a tarii, insemnand toata partea de sub Brasov", a spus Pantilie. Potrivit acestuia, negocierile pentru finalizarea cumpararii companiei Vital Gaz au durat circa doi ani.

Pantilie a mentionat ca, in prezent, Distrigaz Sud nu poarta negocieri cu niciun alt distribuitor de gaze naturale, pe care ar vrea sa il achitioneze, dar evalueaza mai multe companii de acest fel.

Distrigaz Sud a anuntat vineri ca a finalizat operatiunile de cumparare a intregului pachet de actiuni al societatii de distributie a gazelor naturale Vital Gaz.

Potrivit unui comunicat al Distrigaz Sud, Vital Gaz a fost constituita in octombrie 1998 sub denumirea de Regev & Instal SRL si este una din cele 34 de societati de distributie a gazelor naturale care opereaza pe teritoriul Romaniei.

Vital Gaz este titulara concesiunilor de distributie a gazelor naturale din jurul Bucurestiului, in Chiajna, Corbeanca si Vidra, dar si in zona turistica Bran. Compania are aproximativ 180 de angajati, deservind peste 8.000 de clienti si a realizat, anul trecut, o cifra de afaceri de 30 de milioane de lei (aproximativ 9 milioane de euro), la o cantitate de gaz vanduta de 22 milioane de metri cubi.

Inainte de semnarea preluarii de catre Distrigaz Sud, pe 29 martie 2007, principalul actionar al Vital Gaz a fost Fondul Roman Post-Privatizare, format din Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), fundatia guvernamentala "Post-Privatizare" si fondul de investitii GED Eastern Fund I. Ltd.

Potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale, in 2006, Vital Gaz a avut o cota pe piata reglementata de 0,39%, in timp ce Distrigaz Sud a avut 46,68%.

Numele Vital Gaz este legat de cel al fostului secretar de stat din Ministerul Economiei si Comertului (MEC), Dan Victor Alesandru, care era la momentul numirii in aceasta functie director general si actionar al companiei. Numit secretar de stat din partea PC, Alesandru a fost demis la cateva luni dupa punerea sa in functie, dupa ce Grupul de Investigatii Politice, condus de Mugur Ciuvica, a acuzat faptul ca Vital Gaz a primit un contract cu Romgaz SA, cu putin timp inainte ca Alesandru sa fie "uns" oficial al MEC.

Distrigaz Sud a distribuit, in 2006, peste 5,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, pentru cei 1,1 milioane de clienti ai sai.

In 2005, Gaz de France a achizitionat 51% din Distrigaz Sud.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)