Distrigaz Sud va cere scumpirea gazelor, din ianuarie

Joi, 23 Octombrie 2008, ora 11:46
1517 citiri
Distrigaz Sud va cere scumpirea gazelor, din ianuarie

Distrigaz Sud va cere o crestere a pretului gazelor, din ianuarie, astfel incat societatea sa isi recupereze pierderile anterioare, provenite din cresterea pretului de import, a declarat joi directorul general al companiei, Bernard Arnaud. Acesta a spus ca Distrigaz Sud vinde gazul la o valoare mai mica decat pretul gazului importat. Arnaud a precizat ca pretul gazului de import este in acest moment de 520 de dolari pe mia de metri cubi. Totodata, previziunile arata ca pana la sfarsitul anului va mai exista o majorare estimata la 540 de dolari pe mia de metri cubi.


Pe de alta parte, reprezenatntul Distrigaz a mai spus ca se asteapta o scadere a pretului gazului la import in primul trimestru al anului 2009. Aceasta va fi determinata de reducerea pretului petrolului.


Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a decis ca pentru trimestrul IV 2008 sa mentina nemodificat pretul gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi, inclusiv casnici. "Decizia Comitetului de reglementare al ANRE are in vedere mentinerea la un nivel rezonabil a pretului gazelor naturale in perioada imediat urmatoare, fara a fi afectata securitatea si continuitatea in furnizare, in contextul in care sunt asteptate evolutii viitoare favorabile ale preturilor din import", se arata in comunicatul transmis de ANRE la sfarsitul lunii septembrie.


ANRE precizeaza ca in cursul lunii septembrie 2008 a primit din partea Distrigaz Sud si E.ON Gaz  Romania cereri de ajustarea a pretului final reglementat, de la 1 octombrie. ANRE considera ca in cursul anului viitor pretul gazelor chiar ar putea sa scada. "Evolutiile recente ale cotatiilor la petrol si produse petroliere indica insa o tendinta de scadere, care, daca se mentine, se va reflecta in preturile gazelor naturale din import incepand cu cea de a doua jumatate a anului 2009 in sensul reducerii acestora", se mai arata in comunicatul ANRE.