Gazele, mai scumpe cu 12,5% iar energia cu 4,4%

Joi, 26 Iunie 2008, ora 12:21
1461 citiri
Gazele, mai scumpe cu 12,5% iar energia cu 4,4%

NRE a anuntat joi majorarea preturilor la gaze naturale livrate populatiei de la 1 iulie cu un procent mediu de 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania si a electricitatii pentru populatie cu 4, 4 %.

'Astfel, noile preturi reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii casnici vor fi de 104,41 lei/MWh in cazul EON GAZ Romania (in crestere cu 11,6% fata de cele curente) si de 104,70 lei/MWh in cazul SC Distrigaz Sud SA Bucuresti (in crestere cu 12,5% fata de cele curente).

Decizia de ajustare a preturilor a fost luata ca urmare a cresterii costurilor cu achizitia gazelor naturale in perioada ianuarie - iunie 2008, precum si pentru recuperarea partiala a diferentelor de pret inregistrate in aceiasi perioada', informeaza un comunicat al reglementatorului emis joi agentiei NewsIn.


De asemenena, noul tarif pentru furnizarea energiei la consumatorii casnici de la 1 iulie 2008 va fi de 0,3125 lei/kWh (aferent tarifului monom cu rezervare), mai mare cu 4,4% fata de pretul curent (populatie), iar cresterea medie este de 5,31% pentru celelalte tipuri de consumatori.


ANRE a analizat toate solicitarile primite din partea furnizorilor de gaze naturale, in special Distrigaz Sud si EON GAZ Romania, care au cerut adaptarea preturilor reglementate la costurile reale de achizitie a gazelor naturale din import, in conditiile in care pretul de importul pentru trimestrul III este estimat la circa 480 dolari/1000 mc, in crestere cu 30% fata de nivelul recunoscut in tarifele curente, respectiv 370 dolari/1000 mc.


'Decizia ANRE de ajustare a preturilor reprezinta o masura necesara pentru asigurarea functionarii normale a pietei interne, pentru asigurarea continuitatii in furnizarea gazelor naturale si pentru constituirea stocurilor de iarna.

Noile tarife sunt determinate de cresterea costurilor cu combustibilii, precum si de investitiile pentru conformarea la standardele de mediu si cheltuielile suplimentare induse de emisiile poluante cu efect de sera (dioxidul de carbon), ce nu se incadreaza in limitele impuse prin directivele specifice ale Comisiei Europene', a anuntat ANRE.


Potrivit autoritatii, aceste tarife reflecta corect si costurile de furnizare a energiei electrice in noile conditii rezultate dupa separarea activitatilor de distributie de cele de furnizare a energiei electrice, conform reglementarilor europene.


De la 1 iulie intra in vigoare si noul sistem de tarifare a gazelor naturale, care, pe langa cantitatea de gaz consumata, va lua in calcul si puterea calorica a gazului, ca parametru de calitate.


Astfel, facturile vor continua sa contina informatiile despre consum, exprimate in unitati de volum (metri cubi), dar valoarea facturii va fi calculata pe baza cantitatii de energie livrata fiecarui consumator, determinata prin inmultirea consumului de gaze (exprimat in mc) cu puterea calorifica superioara.


Costurile de implementare sunt suportate de catre furnizori si nu vor afecta pretul platit de consumatori.

De asemenea au fost operate unele modificari ale contractelor cadru privind incadrarea consumatorilor, respectiv vechile categorii de incadrare in functie de consumul anual exprimat in metri cubi au fost echivalate cu consumul anual exprimat in MWh.


Trecerea la noul sistem de tarifare in unitati de energie si modificarile operate in contractele cadrul nu schimba incadrarea actuala a consumatorilor si nici nu afecteaza valoarea totala a facturii platite de acestia.

"Cresterea preturilor la gaze si energie va determina scumpiri si in industria alimentara, cresterea fiind de obicei la jumatate fata de procentul cu care s-au scumpit utilitatile", considera presedintele Romalimenta Sorin Minea.

Potrivit lui Minea, efectul scumpirii utilitatilor se va vedea in scurt timp la produsele alimentate.

De asemenea, presedintele Rompan, Aurel Popescu, a declarat ca eventualele majorari din morarit si panificatie vor depinde in principal de pretul graului din noua recolta, care ar trebui sa fie mai ieftin.

"Teoretic, pana in toamna nu vom avea scumpiri in domeniul morarit si panificatie pentru ca morarii incep sa lucreze cu graul din noua recolta. In general, dupa luna octombrie se aplica majorari de preturi in acest domeniu. Practic, daca graul din noua recolta nu va fi mai ieftin, nu sunt excluse scumpirile in perioada urmatoare", a spus Popescu.