Gazele se scumpesc cu 8,5%

Miercuri, 30 Ianuarie 2008, ora 11:00
1144 citiri
Gazele se scumpesc cu 8,5%

Preturile gazelor naturale la consumator cresc in medie cu 8,5%, de la 1 februarie, ca urmare a cresterii pretului gazelor din import si a tarifelor de distributie, a anuntat miercuri Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) printr-un comunicat de presa emis miercuri.

"Astfel, pretul gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici din categoria B1 (consum anual de pana la 2400 mc) va fi de 989,55 RON/1000 mc in cazul Distrigaz Sud, respectiv 983,10 RON /1000 mc in cazul EON Gaz Romania", se precizeaza in comunicat.

Decizia aplicarii majorarii preturilor este determinata de evolutia pretului gazelor naturale din import si de ajustarea tarifelor pentru distributia gazelor naturale, potrivit ANRE.

De asemenea, pretul productiei interne, recomandat de ANRE pentru perioada imediat urmatoare, este de 495 RON/1000 mc fata de 470 RON/1000 mc in trim. IV 2007, ceea ce reprezinta o ajustare de 5%, in consens cu procesul de liberalizare a pietei interne a gazelor naturale.

"Pentru a asigura suportabilitatea pretului, sumele suplimentare colectate de catre producatori ca urmare a acestei cresteri vor fi dirijate catre fondul social, acest lucru fiind stabilit in discutiile cu prim ministrul, Calin Popescu Tariceanu. In perioada urmatoare, reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor vor stabili procedurile necesare pentru implementarea acestui angajament", precizeaza ANRE.

Reprezentantii Autoritatii apreciaza ca ajustarea pretului la consumator incepand cu 1 februarie 2008 reprezinta o solutie acceptabila, care are in vedere protejarea consumatorilor de gaze naturale si estimeaza ca, in aceste conditii, pentru cel de-al doilea trimestru nu sunt de asteptat noi cresteri de preturi.

In functie de evolutia pretului de import, pentru trimestrele III si IV 2008 ANRE va analiza necesitatea unor eventuale ajustari de preturi, mai spune sursa citata.

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.