Profit de peste 157 milioane de lei pentru Distrigaz Sud, in 2006

Sambata, 21 Aprilie 2007, ora 09:00
1131 citiri

Distrigaz Sud a inregistrat, in 2006, un profit net de 157,8 milioane de lei, fata de o pierdere de 1,4 milioane de lei in 2005, cifra de afaceri a companiei urcand in 2006 cu 22,2%, pana la 3,206 miliarde de lei, potrivit rezultatelor prezentate vineri de companie.

"Cresterea cifrei de afaceri s-a datorat majorarii tarifelor la gazele naturale si vanzarilor de gaze care s-au mentinut la un nivel bun, chiar si intr-un context de diminuare a cererii", a declarat, vineri, presedintele Consiliului de Administratie al companiei, Jean-Francois Carriere.

Oficialul Distrigaz Sud a spus ca adunarea generala a actionarilor a decis ca jumatate din acest profit sa fie distribuit actionarilor, iar restul sa fie folosit de companie pentru finantarea investitiilor.

Potrivit acestuia, in ultimii doi ani, numarul clientilor Distrigaz Sud a crescut cu circa 15%, ajungand la finele lui 2006 la 1,123 milioane de clienti.

Potrivit reprezentantilor Distrigaz Sud, in 2006, compania si-a extins reteaua, exploatand in prezent 14.515 kilometri. Anul trecut, compania a investit 236 milioane de lei, jumatate din investitiile realizate vizand inlocuirea si modernizarea retelelor. Au fost inlocuiti 485 de kilometri de retea si s-au realizat 250 de kilometri de retea noua.

Distribuitorul de gaze si-a redus cu 18% cheltuielile in domeniul achizitiilor, iar gradul de indatorare a societatii a coborat, de asemenea, la 18%, fata de 21%, la sfarsitul anului 2005.

In 2006, capitalul propriu al companiei s-a cifrat la 1,297 miliarde de lei, iar capitalul imprumutat la 294 milioane de lei.

Distrigaz Sud a programat, pentru 2007, investitii de 357 milioane lei, jumatate din acestea ducandu-se in programul de inlocuire a retelei de gaze naturale si 16% in constructia de retele noi.

Din cele 357 milioane de lei, 51% va fi alocat programului de inlocuire a retelei, 16% - extinderii acesteia, 6% - cresterii externe, 2% - IT-ului si 25% - altor investitii.

"In 2007, vom continua trendul de reabilitare a 500 de kilometri si de constructie a circa 250 de kilometri. Investitiile in reabilitarea conductelor vor fi facute in zona Bucurestiului, zona cu cea mai mare pondere a retelei uzate din toata aria operata de Distrigaz Sud, si in zona Prahova", a declarat directorul de dezvoltare al companiei, Dan Pantilie.

Potrivit acestuia, Distrigaz Sud are 70 de contracte de concesiune semnate pentru extinderea retelei in toata zona de sud a tarii, unde opereaza.

Pentru acest an, compania are ca tinta cresterea numarului de clienti la 1,200 milioane de la 1,123 milioane cat avea la finele anului trecut. Distrigaz Sud si-a stabilit pentru 2007 si un buget special pentru achizitii ale micilor distribuitori de gaze, care opereaza in sudul tarii.

La finele lunii februarie, directorul financiar al companiei, Pierre Parvex, declara ca majorarea cifrei de afaceri cu 22,2% a fost compensata de cheltuielile mari care au crescut tot cu 22-23%. "Anul 2007 nu va mai aduce atatea elemente care sa favorizeze pozitiv rezultatele. Nici macar vremea nu va fi de partea noastra, preconizandu-se un an foarte calduros. Rezultatele din 2006 nu pot fi aplicate ca un etalon fata de care sa putem compara rezultatele financiare din urmatorii ani", a adaugat Pierre Parvex.

Reprezentantii Distrigaz Sud au precizat ca previziunile ministrului economiei, Varujan Vosganian, referitoare la cresterea cu cel mult 4,5 % a pretului la gaze naturale sunt realiste. "Previziunile privind cresterea tarifelor la gaze trebuie sa tina cont de pretul intern de productie care va creste cu maximum 14% si de cel de import al gazelor care se va micsora in contextul scaderii pretului petrolului pe piata internationala. La acestea se adauga cursul valutar care va fi favorabil leului. Avand in vedere toate aceste lucruri, previziunile Ministerului Economiei sunt realiste", declarase, la acea data, directorul adjunct pentru comercializare, Marc Hirt.

Distrigaz Sud este una din cele doua mari companii distribuitoare de gaze naturale din Romania, avand ca actionar majoritar firma franceza Gaz de France.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)