Scumpirea gazelor naturale asalteaza nivelul de trai al romanilor

Sambata, 11 Februarie 2006, ora 07:45
928 citiri

Alinierea pretului gazelor naturale la nivelul UE, "uitand" salariile la valori pur romanesti, va ingheta, si la propriu si la figurat, speranta multor familii."Pretul de achizitie al gazelor naturale din productia interna s-ar putea tripla in urma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, considera reprezentantii companiei Distrigaz Nord. In aceste conditii, vor creste foarte mult si preturile gazelor naturale care ajung la consumatorii finali. Pretul final la consumator depinde in mare masura de cel de achizitie a gazelor naturale, care provin atat din productia interna, cat si din import, precizeaza intr-un comunicat Distrigaz Nord." (Gardianul)

Am inceput acest an cu o scumpire de 17%, vor mai urma doua de acelasi nivel, aceasta fiind considerata o scumpire lenta, acceptata de Uniunea Europeana dupa indelungi rugaminti.

"In acest an, dupa scumpirea de la 1 ianuarie A- de 17%, pretul gazelor va mai creste - in doua randuri - cu cel mult 16%, ne-au declarat surse autorizate. Iar, in 2007, gazele se vor mai scumpi cu 15 - 17%, potrivit acelorasi surse. Guvernul a primit aprobare de la UE sa creasca pretul gazelor - A"cu masuraA"- pana in 2008. La solicitarea UE, Executivul va prezenta, pana la finele lunii martie, un calendar al cresterii pretului la utilitati. Deja Autoritatea de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a transmis Executivului un program de aliniere a pretului gazelor din productia interna." (Gandul)

Macar la pretul cu care cumparam gazele sa fim egali cu Europa....

"Modalitatea de stabilire a pretului la gazele de import depinde, in principal, de cotatiile internationale la pacura si motorina, dar si de reducerea care se acorda in functie de durata contractului si cantitatile de achizitionare, potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei si Comertului. A"Ministerul nu are calitatea de titular de contract import gaze naturale. Societatile comerciale din Romania - Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Romgaz, Termoelectrica, Electrocentrale Bucuresti si consumatorii eligibili - incheie contracte individuale cu furnizori agreati de Gazprom - Gazexport, respectiv Wintershall Erdgas Handelshaus Zug AG si IMEX OIL LimitedA", mentionau oficialii MEC la inceputul lunii ianuarie. Pretul mediu la gazele de import s-a situat anul trecut in Romania la circa 218 dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze, pentru un volum total de aproximativ 6 miliarde de metri cubi de gaze. Comparativ, tot in 2005, Germania a platit un pret mediu de 220 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, la un volum de 40 de miliarde de metri cubi. In Italia a fost inregistrata aceeasi valoare, la un volum de 24 miliarde de metri cubi, in timp ce Ungaria a platit un pret mediu de 218 dolari pentru 1.000 de metri cubi, la importuri de 16 miliarde de metri cubi importati." (Cronica Romana)

Intrebarea care ne macina: s-au marit salariile sau s-au scumpit altele si mai mult? Deoarece ponderea cheltuielilor cu utilitatile a scazut pe lista de cumparaturi lunare a romanului....

"Cosul de calcul al indicelui preturilor de consum indica o scadere a ponderii utilitatilor, respectiv energie electrica, gaze si incalzire centrala- de la 1050 puncte (10,05% din total) la 964 puncte (9,64%), respectiv o reducere a reprezentativitatii cu aproape un punct. " (Bloombiz.ro)

Selectie realizata de

BLOOMBIZ - PORTALUL TAU DE AFACERI!

Abonati-va la newsletter!