Bancile americane au reinceput sa acorde bonusuri generoase

Joi, 24 Septembrie 2009, ora 09:21
1236 citiri
Bancile americane au reinceput sa acorde bonusuri generoase

Mai multe banci americane scapate de tutela statului au reinceput sa acorde bonusuri generoase, desi numeroase tari pledeaza pentru o actiune internationala concertata de limitare a remuneratiilor variabile pentru bancheri, considerate partial responsabile de criza financiara, relateaza AFP, preluat de NewsIn.

Desi scaderea numarului de salariati din sectorul financiar afectat grav de criza ar fi trebuit sa duca la micsorarea salariilor, oferta de locuri de munca fiind inferioara cererii, totusi in cazul mai multor banci de pe Wall Street a avut loc o miscare inversa.

Astfel, la Goldman Sachs, cheltuielile din al doilea trimestru arata o crestere de peste 47% a cheltuielilor de personal (salarii si beneficii) fata de trimestrul similar din 2008, in timp ce forta de munca s-a diminuat in acest interval cu 16%.

La JPMorgan, una dintre primele banci americane dupa active, optiunile acordate salariatilor de a cumpara actiunile bancii (stock-options) ca forma de remuneratie au crescut in primul semestru cu 21% fata de aceeasi perioada din 2008.

Cele doua banci, care au beneficiat de sprijin din partea statului, au rambursat Washingtonului finantarile acordate anterior.

La randul sau, Wells Fargo, care nu a rambursat insa integral datoria catre stat, si-a majorat cheltuielile salariale in al doilea trimestru, ca urmare a "remuneratiilor variabile mai ridicate acordate in activitati de credit ipotecar, brokeraj si investitii bancare".

In SUA, bancile care au scapat de restrictiile impuse de stat in schimbul ajutorului financiar pot actiona dupa bunul plac in ce priveste bonusurile, considerate de unii analisti drept o cauza partiala a crizei financiare mondiale, deoarece guvernul american a renuntat in iunie sa reglementeze acordarea de remuneratii de catre firme si mai ales de catre banci.

Seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, spunea ca "pe masura ce sectorul financiar va iesi din criza, o mentalitate de tipul 'sa actionam ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat' ar putea impiedica realizarea unor progrese reale in problema bonusurilor".

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, declara, insa, ca europenii ar trebui sa actioneze singuri in chestiunea limitarii remuneratiilor acordate de banci, daca americanii nu accepta ideea.

Barroso a mentionat ca europenii trebuie sa se bata pentru a obtine o limitare a bonusurilor oferite de banci, care au contribuit la declansarea crizei actuale, insa a admis ca nu este sigur de rezultatul summitului G20 de la Pittsburgh, din 24-25 septembrie.

Europenii insista ca americanii sa accepte introducerea unor reguli la nivel mondial care sa limiteze bonusurile din banci, insa presedintele SUA, Barack Obama, s-a pronuntat in mod clar impotriva limitarii acestor remuneratii variabile.

De altfel, chiar si in cadrul UE exista disensiuni asupra acestui subiect, care au iesit la suprafata la reuniunea sefilor de stat si de guvern de saptamana aceasta, cand UE nu a putut ajunge la un acord, solicitat insistent de Franta, din cauza opozitiei Marii Britanii.

 

 

 

#banci, #bonusuri, #cheltuieli, #criza, #salariale , #stiri Dominique Strauss-Kahn