BCE va astepta al doilea trimestru pentru a reduce dobanda cheie

Marti, 04 Martie 2008, ora 12:51
895 citiri
BCE va astepta al doilea trimestru pentru a reduce dobanda cheie

Banca Centrala Europeana (BCE) va astepta pana in cel de-al doilea trimestru pentru a reduce dobanda de politica monetara, pe fondul unei aprecieri a euro la un nivel ce ar putea afecta economia si care reaprinde criticile aduse institutiei, scrie AFP. Cei treizeci de analisti chestionati de AFP si de Thomson Financial News estimeaza ca BCE va mentine joi dobanda de referinta, care stabileste conditiile de creditare din zona euro, la 4%.


Dintre acestia, o majoritate de 25 a mizat pe o reducere a dobanzii de politica monetara in al doilea trimestru, cel mai probabil in luna iunie.


"BCE este ocupata in continuare cu exercitiul de echilibristica intre incetinirea economica si accentuarea inflatiei", a declarat Nico Klene, din cadrul ABN Amro.


Preturile de consum au crescut in februarie cu 3,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu mult peste nivelul stabilit de BCE, de sub 2%. Tensiunile inflationiste sunt accentuate de scumpirea petrolului.


In acelasi timp, indicatorii increderii, atat din partea industriei cat si a consumatorilor, indica o incetinire a ritmului economic european. Probleme sunt suficiente: Statele Unite sunt in pragul recesiunii, economia mondiala incetineste, consumatorii nu par a fi capabili sa preia controlul.


BCE va trebui, potrivit tuturor estimarilor, sa reduca joi estimarea cresterii economice pentru acest an.


Intarirea euro, care a doborat record dupa record si a atins un nivel de 1,52 dolari inrautateste situatia, si presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, va fi cu siguranta asaltat de intrebari pe acest subiect, in cadrul conferintei ce va urma intrunirii consiliului de guvernare al bancii centrale.


Luni seara, la Bruxelles, Trichet nu a facut decat sa repete declaratiile anterioare. Este "foarte important" ca Statele Unite sa se pronunte in favoarea "unui dolar puternic", a spus acesta.


Aprecierea euro afecteaza producatorii industriali din Europa, in contextul in care face produsele de export mai scumpe si le dezavantajeaza in fata concurentei.


Intr-un interviu publicat luni de cotidianul financiar Le Monde, directorul general al FMI a estimat ca "Problem monedei europene este ca BCE este prea puternica si nu are un echivalent la nivel politic, in persoana unui adevarat ministru european al finantelor", a declarat pentru cotidianul Le Monde directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn.


Aceasta critica a lui Strauss-Kahn, membru al partidului socialist francez, care se afla in prezent in opozitie, a gasit ecouri in randul oficialilor francezi din ambele tabere.


Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, a luat apararea BCE, spunand ca "face o treaba foarte buna".