BM: Lumea va trece prin cea mai severa recesiune din anii '30

Joi, 12 Martie 2009, ora 11:17
1757 citiri
BM: Lumea va trece prin cea mai severa recesiune din anii '30

Economia globala se va confrunta cu cea mai severa recesiune si cea mai puternica franare a comertului din ultimii 80 de ani, cu riscuri mari in special in Europa Centrala si de Est, a declarat presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick, pentru cotidianul Daily Mail, preluat de Reuters.

"Eu cred ca avansul va cobori, probabil, cu 1, pana la 2%. Nu am vazut astfel de cifre din cel de-al Doilea Razboi Mondial, adica din anii '30. Deci, traversam vremuri tulburi", a afirmat oficialul pentru editia de joi a publicatiei britanice, relateaza Mediafax.

Statele din Europa Centrala si de Est sunt vulnerabile in mod special, a adaugat el, solicitand totodata tarilor dezvoltate sa faca mai multe eforturi pentru umplerea golurilor de finantare lasate de "un exod al capitalului" de pe pietele emergente.

"Statele dezvoltate isi concentreaza, firesc, programele de stimulare pe salvarea bancilor autohtone. Insa, daca ar putea aloca 0,7% din pachetele lor de masuri catre cei care au cea mai mare nevoie, ar sprijini tarile in curs de dezvoltare", a aratat Zoellick.

Zoellick a identificat, printre cele mai severe probleme din regiune, creditele ipotecare si alte active in moneda straina, a caror contravaloare in valuta locala a urcat puternic.

"Europa Centrala si de Est este expusa in mod special, deoarece aceste state au facut eforturi in ultimele doua decenii pentru a se integra accelerat in fluxurile comerciale, de investitii si de capital. De asemenea, exista problema activelor denominate in valuta straina, fie ea euro sau francul elvetian", a aratat presedintele BM.

Zoellick considera ca liderii G20, care se vor reuni pe 2 aprilie la Londra, ar trebui sa se concentreze pe rezolvarea problemelor din sistemul bancar, in loc de stimulente fiscale pentru sustinerea cererii.

Oficialul a mai declarat ca criza financiara a majorat puternic cererea pentru finantarile puse la dispozitie de BM.

"Anul trecut am acordat circa 3,5 miliarde de dolari, anul acesta vom finanta 35-36 miliarde de dolari", a afirmat el.

Astfel, Banca Mondiala incearca sa obtina fonduri prin institutia de investitii pentru sectorul privat din cadrul grupului, International Finance Corporation (IFC).

"Am putea derula investitii de 30 miliarde de dolari prin IFC in urmatorii trei ani", a spus Zoellick.

Directorul executiv al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a avertizat, miercuri, ca lumea va fi cuprinsa de o "Mare Recesiune", iar prognoza de stagnare a economiei globale in 2009, anuntata anterior, este prea optimista.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#bm, #criza, #recesiune, #economie, #globala, #riscuri, #banci , #stiri Dominique Strauss-Kahn