China acuza SUA de protectionism

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 14:03
1695 citiri
China acuza SUA de protectionism

China a acuzat Statele Unite de un protectionism din ce in ce mai accentuat, afirmatie ce a fost combatuta, insa, de unul dintre oficialii americani aflati in vizita la Beijing impreuna cu presedintele Barack Obama, relateaza AFP, precizeaza NewsIn.

"Statele Unite si alte tari occidentale sunt partizane ale libertatii comertului, insa Statele Unite devin din ce in ce mai protectioniste", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Comertului, Yao Jian.

"Statele Unite nu ar trebui sa creeze diverse bariere comerciale pentru a-si proteja industria nationala", a mai spus el.

Insa secretarul de stat pentru comert din Statele Unite, Gary Locke, a negat ca SUA ar da dovada de un "protectionism din ce in ce mai accentuat".

"Presedintele Obama a indicat in repetate randuri ca nu putem sa alegem o cale protectionista. Protectionismul duce la represalii, ce ar putea degenera intr-un razboi comercial din care toata lumea ar avea de pierdut ", a afirmat Locke.

Purtatorul chinez de cuvant a precizat ca autoritatile de la Beijing vor mentine stabilitatea yuanului, guvernul fiind "indignat de presiunile injuste" exercitate de Statele Unite pentru o reevaluare a monedei chineze, in contextul in care si SUA a permis deprecierea dolarului, pentru cresterea competitivitatii.

"Trebuie sa cream un mediu stabil pentru companii, mediu ce cuprinde si un curs valutar stabil, pentru a sustine cresterea economiei mondiale si relansarea exporturilor Chinei", a precizat Yao.

Cursul yuanului este legat de facto la cel al dolarului din vara lui 2008.

Marii parteneri comerciali ale Chinei, Statele Unite si Uniunea Europeana, au acuzat China ca mentine moneda subevaluata pentru a favoriza exporturile.

Aflat in vizita la Beijing, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a cerut, de asemenea, o apreciere a yuanului, spunand ca masura ar fi benefica pentru puterea de cumparare a populatiei si pentru relansarea consumului privat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#China, #SUA, #UE, #reclamatie, #protectionist , #stiri Dominique Strauss-Kahn