Dominique Strauss-Kahn avea un salariu mai mare ca Obama

Joi, 19 Mai 2011, ora 11:59
1605 citiri
Dominique Strauss-Kahn avea un salariu mai mare ca Obama

Salariul fostului director al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, era de aproape 450.000 de dolari pe an, mai mare decat cel incasat de presedintele american Barack Obama.

Pentru Dominique Strauss-Kahn, viata in celula de circa 13 metri patrati din inchisoarea Rikers Island reprezinta o schimbare majora, comenteaza CNN.

Ani de zile, Strauss-Kahn s-a bucurat de lux, de salariul si alte beneficii ce vin impreuna cu conducerea Fondului Monetar International (FMI).

Potrivit contractului sau, salariul lui Strauss-Kahn a fost in 2010 de 441.980 de dolari pe an, adica mai mult decat presedintele SUA Barack Obama. In plus, el nu platea taxe pe venit si a incasat o prima de 79.120 de dolari pe an, vizand, potrivit contractului, sa ii permita "sa mentina, in interesul Fondului, un nivel de trai adecvat pozitiei de director".

Acestei sume i se alatura cheltuielile pentru distractie, decontate integral.

Costul calatoriilor si sederilor la hoteluri, atat pentru Strauss-Kahn, cat si pentru sotia sa, sunt acoperite de FMI.

Contractul mai prevede ca atat Strauss-Kahn, cat si orice membru al familiei sale pot zbura gratuit la clasa I, atunci cand acesta se afla in deplasare oficiala.

Pentru criticii FMI, salariul si beneficiile lui Strauss-Kahn sunt greu de acceptat, cu atat mai mult cu cat institutia impune conditii stricte guvernelor carora le imprumuta bani.

"Nu numai ca acest salariu este platit de contribuabilii din tarile care imprumuta bani; dar acestia trebuie sa acopere costurile inca o data, prin implementarea politicilor pe care le cere FMI, care adesea ii afecteaza in special pe cei din clasa muncitoare", a declarat Peter Chowla de la Bretton Woods Project, o organizatie care monitorizeaza politicile FMI si Bancii Mondiale.

Contribuabilii din aceste tari, afectate grav de recesiunea globala, precum Grecia, Irlanda si Portugalia, resimt cel mai mult efectele, a adaugat el.

Contactat de CNN, purtatorul de cuvant al FMI William Murray a declarat ca Strauss-Kahn a depus eforturi pentru ca FMI sa nu mai depinda de operatiunile de creditare. In plus, cresterea salariala a lui Strauss-Kahn si a altor directori din FMI sunt sub rata inflatiei si au fost aprobate de actionari, a adaugat el.

Detalii despre contractul lui Strauss-Kahn sunt publicate pe site-ul FMI.

#Dominique Strauss-Kahn, #salariu dominique strauss kahn, #salariu obama, #salariu director fmi, #director fmi, #salariu fmi , #stiri Dominique Strauss-Kahn