FMI: Acordul cu Romania este in general bine administrat, dar sunt unele probleme pe partea fiscala

Marti, 30 Martie 2010, ora 16:26
1350 citiri
FMI: Acordul cu Romania este in general bine administrat, dar sunt unele probleme pe partea fiscala

Programul Romaniei cu Fondul Monetar International a fost in general bine administrat, chiar daca mai sunt unele probleme pe partea de fiscalitate, iar eforturile cele mai mari trebuie facute de romani, a spus marti directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, potrivit NewsIn.

"Romania a fost pentru mine o oprire importanta in aceasta calatorie. Principalul scop a fost de a discuta cu autoritatile despre cum merge acest program. Nu este intotdeauna usor pentru guvern sa se mentina pe drumul cel bun, dar in general pot spune ca programul a fost bine administrat", a spus Strauss-Kahn.

El a adaugat ca pe partea de fiscalitate, lucrurile nu sunt inca asa cum au fost agreate, dar se vor imbunatati, in timp ce pe partea monetara lucrurile merg bine.

Totodata, el a mentionat ca decizia Romaniei de a cere bani inca de la inceputul crizei a fost buna.

"Romania a fost printre primele din zona care ne-au cerut ajutorul si a avut dreptate. Cu cat un ajutor este cerut mai devreme, cu atat mai bine. Daca astepti prea mult pot aparea probleme. FMI v-a ajutat cu resurse, aproape 20 miliarde euro vor putea fi folosite pentru a rezolva problemele generate de criza, dar eforturile trebuie facute de romani, chiar daca uneori este dificil", a mai spus seful FMI.

Strauss-Kahn a precizat ca uneori conditiile din cadrul unui imprumut se schimba, asa cum a fost in cazul Romaniei in ce priveste arieratele, pentru ca mediul extern se schimba sau pentru ca autoritatile fac eforturi, dar lucrurile nu evolueaza chiar asa cum s-a stabilit.

In plus, seful FMI a explicat ca se va putea vorbi despre depasirea crizei, in momentul scaderii somajului.

El a mai spus ca programul derulat de FMI cu Ungaria este un succes, cel cu Ucraina este in curs de derulare, iar in ce priveste Romania, atat guvernul, cat si presedintele s-au exprimat in favoarea continuarii programului actual, precum si al realizarii unei intelegeri ulterioare, care ar putea fi de tip "precautionary agreement".

Totodata, seful FMI a precizat ca "e datoria noastra (a Fondului, n.r.) sa riscam in ce priveste imprumuturile pe care le acordam unei tari", adaugand ca prefera ca evaluarile despre situatia unui stat care cere ajutor de la FMI sa fie facute de experti ai Fondului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord, # romania, # fiscalitate, # criza, # somaj , #stiri Dominique Strauss-Kahn