Geoana le scrie lui Basescu si reprezentantilor FMI, CE si BM despre criza politica,buget si alegeri

Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 22:59
1258 citiri
Geoana le scrie lui Basescu si reprezentantilor FMI, CE si BM despre criza politica,buget si alegeri

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a transmis vineri seara cate o scrisoare deschisa atat sefului statului,cat si Fondului Monetar International,Comsiei Europene si Bancii Mondiale pe tema aprobarii bugetului de stat pe anul 2010,in care il acuza pe Traian Basescu de instabilitatea politica din tara, precizeaza NewsIn.

"Criza politica pe care ati declansat-o in urma cu mai bine de o luna si pe care ati adancit-o astazi prin desemnarea unui al doilea premier care nu are sustinerea majoritatii parlamentare duce la agravarea problemelor economice si sociale majore pe care le infrunta Romania", sustine Geoana in debutul scrisorii adresate lui Traian Basescu.

Liderul PSD spune ca, in acest moment, "cea mai grava consecinta economica a jocului politic iresponsabil ar putea fi amanarea celei de-a treia transe a imprumutului de la Fondul Monetar International". "Singura cale de a evita un derapaj economic sever este ca Romania sa adopte pana pe 15 decembrie Bugetul de stat pe 2010.

Din acest motiv si in baza prevederilor constitutionale, Parlamentul Romaniei a adoptat o hotarare prin care solicita Guvernului sa transmita Parlamentului, in cel mai scurt timp, prin derogare de la prevederile art. 26, alin. 3 din Legea 90/2001, proiectul Bugetului de Stat si proiectul Bugetului Asigurarilor Sociale de Stat pe 2010, in vederea dezbaterii si adoptarii acestuia", scrie liderul PSD.

Geoana cere ca aceeasi "dovada de actiune responsabila si in interes national sa vina din partea Presedintelui Romaniei". "Pana in acest moment, declaratiile pe care le-ati facut in legatura cu bugetul pe anul 2010 nu fac altceva decat sa amplifice ingrijorarile si temerile ca veti pune interesul personal deasupra interesului Romaniei.

Semnalele publice pe care le-ati tansmis pana acum echivaleaza cu indemn adresat premierului Emil Boc de a face orice pentru ca proiectul de buget pe 2010 sa nu ajunga in Parlament", precizeaza presedintele PSD.

Mai mult, Geoana ii solicita lui Basescu sa scoata "subiectul Bugetului pe 2010 din orice calcul, joc sau strategie electorala". "Indiferent de cine va castiga aceste alegeri, indiferent de guvernul pe care il vom avea la finalul anului, Romania trebuie sa aiba un buget si trebuie sa-si respecte acodul cu FMI. Orice alta varianta inseamna haos economic si social pentru Romania", incheie liderul PSD scrisoarea adresata sefului statului.

Geoana catre FMI, CE si BM: Parlamentul ramane un partener deschis si responsabil

In calitate de presedinte al Senatului si de presedinte al PSD, Mircea Geoana a transmis scrisori si directorului general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, presedintelui Bancii Mondiale, Robert B. Zoellick si comisarului european pentru Afaceri Economice si Monetare, Joaquin Almunia.

El aminteste de discutiile cu delegatiile FMI, CE si BM si precizeaza ca in urma acestora Parlamentul a adoptat o hotarare si o declaratie privind adoptarea bugetului de stat si respectarea angajamentelor cu institutiile internationale.

"In conformitate cu hotararea pe care Parlamentul Romaniei a adoptat-o in baza Art. 67 din Constitutia Romaniei, proiectul de buget pe anul 2010 va ajunge in Forumul Legislativ si va putea fi adoptat in cel mai scurt timp", precizeaza Geoana.

Liderul PSD mai sustine ca luni, pe 9 noiembrie, parlamentarii social-democrati vor depune o initiativa legislativa privind aprobarea, in cel mai scurt timp posibil, a proiectului Legii Responsabilitatii Fiscale.

"Acest demers face parte din eforturile de a respecta un alt angajament al statului roman in relatia cu partenerii sai internationali. De asemenea, doresc sa subliniez existenta unei majoritati parlamentare stabile, de 65%, care, prin vointa hotarata exprimata in Parlamentul Romaniei, garanteaza pentru respectarea termenilor Acordului si pentru indeplinirea angajamentelor ce revin tarii noastre", mai spune Geoana.

Liderul PSD le scrie oficialilor internationali ca presedintele Traian Basescu este vinovat de declansarea crizei politice din Romania si invoca momentul alegerilor prezidentiale ca punctul final al acesteia.

"Dincolo de criza politica interna, declansata de presedintele Romaniei, prin scoaterea PSD de la guvernare si prin refuzul de a accepta vointa majoritatii parlamentare si de a desemna un premier sustinut de 65% dintre parlamentarii de la Bucuresti, va asigur ca Legislativul Romaniei ramane un partener de dialog deschis si responsabil, care va actiona cu toata determinarea pentru a respecta obligatiile asumate (...)

Chiar daca actualul presedinte al Romaniei nu a actionat pentru a limita efectele crizei politice si a costurilor economice ale acesteia, Guvernul pe care Romania il va instala dupa data de 6 decembrie, si care fara indoiala va avea sustinerea unei majoritati parlamentare, va lua toate masurile necesare pentru a combate criza economica si pentru a indeplini obiectivele stabilite in relatia cu institutiile financiare internationale", mai spune Geoana.

#alegeri, #basescu, #criza, #geoana , #stiri Dominique Strauss-Kahn