Grecia a cerut activarea mecanismului de ajutoare europene

Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 15:05
1392 citiri
Grecia a cerut activarea mecanismului de ajutoare europene

Premierul grec, George Papandreou, a declarat vineri ca guvernul Greciei trebuie sa activeze mecanismul de salvare oferit de tarile din zona euro, aceasta fiind ultima solutie pentru scoaterea economiei din criza, relateaza Bloomberg, precizeaza NewsIn.

"Este o necesitate nationala de a solicita oficial" activarea mecanismului de ajutoare europene, a declarat Papandreou intr-un discurs televizat.

Grecia a incercat cu orice pret sa evite activarea ajutoarelor internationale, insa solutia a devenit inevitabila, dupa ce costurile de creditare au atins un nivel insuportabil.

Declaratia premierului vine la o zi dupa ce Eurostat a revizuit in urcare deficitul bugetar, la 13,6% din produsul intern brut.

Criza s-a intensificat dupa revizuirea deficitului si dupa ce agentia de evaluare financiara Moody's a coborat ratingul Greciei cu o treapta. Randamentul la titlurile grecesti cu scadenta la 10 ani a crescut vineri pentru a zecea zi consecutiv, la 9,03%, iar datoria Greciei a ajuns a treia cea mai riscanta din lume.

Grecia a depasit joi Ucraina in topul celor mai riscante tari evaluate de catre piata, ajungand pe locul al treilea in lume, dupa Argentina si Venezuela - tari care chiar au intrat in urma cu cativa ani in incetare de plati. Statul elen are o probabilitate de intrare in incetare de plati in urmatorii cinci ani de 41,1%, mai mare decat cea a Pakistanului.

In urma anuntului facut de premierul grec, moneda unica, ce s-a depreciat cu 7% in acest an, pe fondul lipsei de incredere din partea investitorilor, a revenit de la minimul ultimului an, avansand de la 1,3295 dolari la 1,3311 dolari.

Tarile din zona euro au ajuns la un compromis pentru ajutarea Greciei, care se confrunta cu datorii imense, estimate la 300 miliarde euro. Guvernele din zona euro si FMI au decis sa ofere Greciei un pachet de salvare in valoare de 45 miliarde euro, la o dobanda sub media pietei.

Cererea formulata de Grecia pune la incercarea stabilitatea zonei euro. Solicitarea are nevoie de aprobare din partea tuturor celor 15 state ale zonei euro, inclusiv din partea Germaniei, unde sondajele arata ca opinia publica este impotriva sustinerii financiare a Greciei.

Grecia a inceput miercuri discutiile cu reprezentantii FMI, ai Comisiei Europene si ai Bancii Centrale Europene (BCE) pentru a stabili detaliile tehnice ale acestui mecanism de ajutor.

Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, a avertizat ca negocierile vor avea nevoie de mult timp, timp de care Grecia risca sa nu dispuna.

Mecanismul oferit Greciei consta in ajutoare de 30 miliarde euro, sub forma unor credite pe o perioada de trei ani, la o dobanda de circa 5% pe an de la tarile din zona euro. Restul de 15 miliarde euro vor veni de la FMI.

Grecia este a treia tara a Uniunii Europene, dupa Ungaria si Romania, care solicita ajutoare din partea Fondului Monetar International.

#grecia, #mecanism, #ajutoare, #europene , #stiri Dominique Strauss-Kahn