Isarescu: este mai important ca Romania sa fie pregatita pentru zona euro

Joi, 15 Aprilie 2010, ora 14:19
1445 citiri
Isarescu: este mai important ca Romania sa fie pregatita pentru zona euro

Aderarea la zona euro cu o intarziere de 1-2 ani este mai putin importanta decat faptul ca Romania trebuie sa fie pregatita pentru a adopta euro, dar banca centrala insista pentru calendarul 2014-2015, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.

"Conteaza mai putin o amanare de un an sau doi decat ca trebuie sa fim pregatiti pentru a intra in zona euro. Noi insistam pe 2014-2015, pentru ca acest obiectiv poate si trebuie sa fie catalizator pentru politici economice coerente, fara de care nu vom putea adera la euro", a afirmat Isarescu, intrebat cum comenteaza declaratiile directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Strauss-Kahn a declarat la sfarsitul lunii martie, aflat intr-o vizita la Bucuresti, ca Romania ar putea adopta moneda euro mai tarziu decat si-a programat, in anul 2015, dar trebuie sa isi consolideze politicile monetare si financiare pentru a intra pe "drumul cel bun".

La un seminar pe tema competitivitatii organizat de Banca Nationala, Mugur Isarescu a insistat pe necesitatea ca Romania sa calculeze un curs real efectiv si sa incerce sa adere la zona euro cu o rata de schimb aflata in zona de echilibru.

El crede ca problemele Greciei au pornit de la faptul ca aceasta tara a intrat in Uniunea Monetara cu un curs supraapreciat, chiar daca la acel moment nu era considerat decat "un curs ambitios".

"Daca n-ai un curs de echilibru si ai intrat in Uniunea Monetara, s-ar putea sa ai probleme. (...) A considera Uniunea Monetara Europeana ca un panaceu este periculos. Din multe puncte de vedere intram intr-o cutie neagra, daca nu suntem foarte bine pregatiti", a spus Isarescu.

Oficialul BNR a punctat ca mai ales dupa liberalizarea contului de capital bancile au avut in vedere si competitivitatea financiara a Romaniei si s-a intrebat daca Romania ar avea vreo sansa sa devina un centru financiar, cel putin al Europei de Sud-Est, o noua Olanda.

"Economia Romaniei va ramane in mare masura o economie reala", si-a raspuns guvernatorul. In ceea ce priveste opiniile ca o depreciere poate sustine economia, Isarescu s-a aratat de acord pana la punctul in care cursul de schimb nu se vede in inflatie.

"Inflatia nu te ajuta la o crestere economica sanatoasa. Pe termen lung, te trezesti cu o corectie care iti mananca tot ce ai castigat", a spus guvernatorul.

Vorbind despre evolutia de anul trecut, oficialul BNR a aratat ca alegerea de a nu lasa cursul sa se deprecieze mai mult a avut atat fundamente obiective, dar era si varianta cea mai facila.

"Nu a fost foarte greu sa ne batem cu fluxurile externe, dar cu 20 si ceva de milioane de romani sau cati au economii in banci ne era foarte dificil, daca nu imposibil", a spus Isarescu.

El a explicat ca o depreciere mai accentuata a cursului ar fi determinat populatia sa migreze agresiv catre valuta, iar toate economiile in lei din banci depasesc rezervele BNR.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#aderare, #curs, #economie, #erm2, #isarescu, #monetara, #romania, #uniunea , #stiri Dominique Strauss-Kahn