Isarescu: nu exista pericolul ca platile externe ale Romaniei sa fie oprite

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 11:38
1004 citiri
Isarescu: nu exista pericolul ca platile externe ale Romaniei sa fie oprite

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat joi, cu ocazia implinirii a 15 ani de la inceperea tranzactiilor bursiere, ca nu exista pericolul ca platile externe ale Romaniei sa fie oprite, asa cum a lasat de inteles directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, relateaza NewsIn.

"Aseara (miercuri seara, n.r.), cand am ajuns acasa, televiziunile au cintat si rascantat o declaratie a directorului FMI, cum ca Romania iminent, dar iminent, va inceta platile. Eu nu contest valoarea acestei stiri si nu as vrea sa fac un caz din ea. Asa de credibila a fost stirea ca joi dimineata leul a inceput sa se aprecize si CDS-ul Romaniei este mai bun decat al Spaniei, mult mai bun decit al Irlandei si al Portugaliei.

Cred ca avem o mare problema de educatie economica si financiara in maniera in care promovam aceste 'bombe', aceste tipuri de stiri.

Platile externe ale Rominiei nu sunt facute de FMI si cu atit mai putin nu sunt facute de directorul Fondului Monetar. Sunt facute de Guvernul Romaniei si de catre Banca Nationala. In calitatea pe care o am, de guvernator al BNR, afirm cu toata taria ca nu exista absolut nicun pericol ca platile externe ale Romaniei sa fie oprite", a precizat Isarescu.

Acesta nu s-a aratat de acord cu ideea ca, daca o tara a ajuns in situatia in care a angajat prea multi bugetari si vrea sa-si transforme statul si administratia, intra neaparat in faliment pentru ca isi restructureaza economia.

"Citind cu atentie stirea si apoi vazand discursul sefului FMI, am vazut ca se referea la altceva. El se referea la problemele unor tari legate mai ales de ajustarile bugetare, de reducerea cheltuielor bugetare. La faptul ca, daca aceste ajustari bugetare nu se fac, exista pericole sa nu se faca platile.

Romania era si ea enumerata, dar in orice caz nu in primul rand, mai spre coada. Si atunci vin cu o problema de fond: pai daca Romania nu poate sa plateasca toti cei 1,2 milioane de bugetari, inseamna ca statul da faliment? Eu nu sunt de acord cu aceasta judecata.

Asta exclude din start ideea de ajustare, exclude din start faptul ca ai gresit, ca ai dat legi proaste care nu au avut acoperire financiara. Inseamna cu nu mai poti sa te indrepti? Inseamna ca daca o tara a ajuns in situatia in care a angajat prea multi bugetari si vrea sa-si transforme statul si administratia, intra neaparat in faliment pentru ca isi restructureaza economia si statul? Eu cred ca este o judecata gresita", a spus Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#externe, #isarescu, #plati, #romania , #stiri Dominique Strauss-Kahn