Patru scenarii posibile pentru viitorul euro si al uniunii monetare

Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 00:09
1326 citiri
Patru scenarii posibile pentru viitorul euro si al uniunii monetare

Liderii UE fac tot posibilul pentru salvarea euro si a uniunii monetare, in ciuda faptului ca scenariile privind moneda unica nu sunt prea optimiste. Pentru a-si atinge scopul, oficialii trebuie sa decida cu privire la cateva aspecte importante, cum ar fi sporirea resurselor actuale ale Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF).

Fondul a devenit o "trusa de prim ajutor" a Eurogrupului, ce a fost creat in urma crizei care a lovit Grecia din primavara. In total, 750 miliarde de euro ar putea fi mobilizate, scrie La Croix.

Tot din aceasta suma a fost acordat si imprumutul Irlandei, de 85 miliarde de euro, in urma cu o saptamana. Banii reprezinta o garantie pentru fiecare stat din zona euro cum ca Dublinul nu mai este obligat sa se imprumute direct de pe piete pana in iunie 2013.

Sunt insa si lideri care sustin ca riscul de contagiune pentru tarile din Uniune nu este extrem de mare.

La randul sau, Dominique Strauss-Kahn vrea ca utilizarea acestor resurse sa fie mai degraba "un sprijin mai eficient pentru sistemul bancar". Insa multitudinea de propuneri cu privire la masurile ce ar trebui luate reprezinta un semn ca moneda euro nu este chiar in afara pericolului.

Data fiind situatia, patru scenarii cu privire la euro si la uniunea monetara sunt pe masa:

1. Mentinerea status quo-ului

"Acest scenariu presupune salvarerea tarilor cu probleme, asa cum se doreste in prezent, prin intermediul FESF, fara reformarea zonei euro", explica economistul Alexander Low, de la Xerfi. Ramane insa de vazut in continuare daca astfel de interventii pot da o anume siguranta investitorilor. Capacitatea FESF de a raspunde la socurile financiare repetate, chiar daca resursele sale au crescut, este si ea pusa la indoiala.

"Europenii vor sa creeze un mecanism permanent de stabilitatea financiara dupa 2013, dar acesta va fi aplicat in schimbul unor programele stricte de ajustare fiscala care sugereaza o crestere foarte limitata la nivel european, de maximum + 1% anual, pentru cel putin cinci ani, dar si rate constant ridicate de somaj si riscuri de populism", este de parere si profesorul Christian Saint-Etienne.

Citeste continuarea pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#euro, #zona euro, #scenarii, #viitor , #stiri Dominique Strauss-Kahn