Se vor lupta statele emergente pentru conducerea FMI?

Marti, 17 Mai 2011, ora 13:58
1555 citiri
Se vor lupta statele emergente pentru conducerea FMI?

Analistii avertizeaza asupra unei posibile lupte care ar putea incepe intre economiile emergente din lume pentru obtinerea conducerii Fondului Monetar International (FMI), dupa arestarea actualului director, Dominique Strauss-Kahn. Acest lucru ar putea crea divergente intre Asia si America Latina, pe de o parte, si Europa, de cealalta, relateaza NewsIn.

Tarile in curs de dezvoltare incearca sa obtina o influenta mai mare pe scena mondiala, in conditiile in care influenta lor economica este in curs de extindere.

Strauss-Kahn este acuzat de tentativa de viol, agresiune sexuala si sechestrare de persoane.

Oficialii europeni subliniaza ca, din cauza problemelor legate de deficitele bugetare din regiune, succesorul sau ar trebui sa fie tot european. De altfel, potrivit traditiei, FMI este condus de un european, iar Banca Mondiala de un american.

"Exista o nemultumire din ce in ce mai mare, in special in randul economiilor emergente, privind aceasta impartire a rolurilor", a avertizat seful biroului de analiza a riscului suveran la IHS Global Insight, Jan Randolph.

El a subliniat ca Beijingul si-a putea folosi influenta pentru a sustine un candidat dintr-o tara emergenta. "Contributia financiara enorma (a Chinei - n.red.) in 2008 a triplat, practic, puterea de creditare a FMI in cursul crizei financiare", a adaugat expertul.

Puterea financiara este din ce in ce mai importanta, pe masura ce economiile in curs de dezvoltare controleaza o proportie din ce in mai mare din economia mondiala.

Desi Strauss-Kahn nu a demisionat oficial, majoritatea analistilor se asteapta sa o faca.

La randul sau, John Lipsky, care a preluat conducerea institutiei, a declarat ca se va retrage in august, cand ii expira mandatul.

In aceste conditii, sunt vehiculate deja nume ale unor potentiali candidati.

Ministrul de finante din Singapore, Tharman Shanmugaratnam, fostul ministru sud-african de finante, Trevor Manuel, sau fostul ministru turc al economiei, Kemal Dervis, sunt considerati posibili succesori, a declarat un fost oficiali din FMI, Eswar Prasad.

Cel mai important candidat european pentru aceasta functie este ministrul francez de finante Christine Lagarde, potrivit Financial Times.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Dominique Strauss-Kahn, #dsk, #director fmi, #scandal fmi, #conducerea fmi, #fondul monetar international, #state emergente , #stiri Dominique Strauss-Kahn