Seful FMI: Crizele nu se incheie niciodata

Marti, 29 Septembrie 2009, ora 10:06
1489 citiri
Seful FMI: Crizele nu se incheie niciodata

Potrivit directorului Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, "criza va fi continua si, pana sa trecem peste consecintele sale, vom fi loviti de o noua criza".

"Crizele nu se incheie niciodata. Te lupti cu efectele crizei dinainte pana ajungi la urmatoarea. Cand casa iti ia foc, trebuie sa arunci multa apa ca sa o salvezi, dar, dupa aceea, ai foarte mult de curatat", a spus Strauss-Kahn, intr-un interviu pentru Newsweek, explicand efectele masurilor anticriza luate de guverne.

"Cred ca masurile implementate de cele mai multe banci centrale si guverne, la sfatul FMI, au fost cele bune, insa nu inseamna ca nu au un cost", a adaugat el, spunand ca, in prezent, este prea devreme pentru "curatenie".

Chiar daca varful crizei financiare a fost depasit, bancile au, inca, mari probleme cu bilanturile contabile si activele toxice, crede Strauss-Kahn. De asemenea, unul dintre cele mai importante aspecte, care trebuie rezolvat, este capitalizarea bancilor si refacerea practicilor in domeniul financiar.

Seful FMI nu se arata deosebit de incantat nici de cresterea inregistrata de unele tari emergente, precum India sau China. Prima a avut, in acest an, o crestere de cinci procente, iar China de opt procente, insa ambele procentaje sunt mai mici decat nivelele anterioare.

"Inainte de criza, aveau o crestere de 11 procente. Chiar si autoritatile chineze au simtit nevoia unui pachet de stimuli, prin urmare nici ei nu au crezut ca este o crestere sustenabila", a spus Strauss-Kahn.

Totusi, el este convins ca modelul de crestere aplicat inainte de recesiune, in care Statele Unite consumau iar restul lumii furniza produsele, a fost distrus. Raman, insa, intrebari despre care vor fi noile surse de crestere. O parte din consumul pe care il avea SUA va fi preluat de unele tari emergente, insa nu tot.

De asemenea, o crestere a consumului in China, de exemplu, nu va genera aceeasi cerere precum o facea in Statele Unite, iar nivelul de crestere, la nivel mondial, va fi mult mai redus decat pana la inceputul recesiunii.

Criza, fata intunecata a globalizarii?

Militantii anti-globalizare sustin de ani de zile ca acest fenomen este nociv. Au ajuns, oare, la aceeasi parere si liderii mondiali?

"Putem sa-i spunem fata intunecata, dar, cu siguranta, este o criza globalizata", este de parere seful FMI.

Ultimele crize s-au restrans la anumite piete. De exemplu, criza asiatiaca nu a afectat decat Asia, iar cea din America Latina, doar America de Sud. "La inceputul acestei crize, tarile emergente au crezut ca vor scapa. Insa, dupa un timp, au fost lovite la fel de puternic. Este clar ca azi avem, cu adevarat, o economie globala", a spus Strauss-Kahn.

De asemenea, el a avertizat ca, in ciuda unor cresteri economice inregistrate in ultimele doua trimestre, am putea sa ne confruntam, in continuare, cu o criza sociala.

"Acest lucru este evident mai ales in tarile cu venituri scazute, unde nu este doar o problema de putere de cumparare si rata a somajului, ci de viata si moarte, foamete si refugiati", a incheiat Strauss-Kahn.

#anticriza, #banci, #capitalizare, #consum, #criza, #globalizare, #masuri, #stimuli , #stiri Dominique Strauss-Kahn