Senatul aproba plata TVA la incasarea facturii

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 18:29
2415 citiri
Senatul aproba plata TVA la incasarea facturii

Plenul Senatului, prima camera sesizata, a adoptat miercuri, cu 49 de voturi pentru, 9 abtineri, 29 impotriva, propunerea legislativa semnata de reprezentanti ai tuturor formatiunilor prin care se introduce prevederea ca agentii economici sa plateasca TVA la momentul in care incaseaza facturile, informeaza NewsIn.

Initiativa legislativa semnata de 9 parlamentari de la PDL, UDMR, PSD si PNL pentru reglementarea platii TVA este a doua pe acest subiect care a fost adoptata de Senat, dupa ce saptamana trecuta a fost votata propunerea unor senatori PDL ca plata TVA sa se faca de catre persoanele juridice in termen de 30 de zile de la data incasarii facturilor.

"Propunerea legislativa reglementeaza modificarea Codului Fiscal in sensul introducerii datei de incasare a facturii ca moment al exigibilitatii TVA datorate la bugetul de stat, cuantumul taxei urmand a fi stabilit proportional cu valoarea incasarilor efective din totalul facturilor emise", se explica in raportul Comisiei pentru buget, care a propus respingerea proiectului.

In plen insa, majoritatea punctelor de vedere au fost exprimate in sensul sustinerii propunerii legislative.

Unul dintre initiatori, senatorul UDMR Gyorgy Frunda, a explicat ca modificarile propuse la Codul Fiscal se refera la plata TVA la momentul in care agentii economici isi vor incasa facturile.

Din partea Guvernului, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gratiela Iordache, a sustinut ca Executivul nu sustine propunerea pentru ca are un "impact bugetar puternic negativ" si, in plus, presupune dificultati de administrare.

Iordache a admis ca in unele tarile europene exista aceasta prevedere, dar se refera doar la anumite categorii de agenti economic.

Din partea PDL a luat cuvantul pe fond doar Orest Onofrei, care a fost si unul dintre initiatorii propunerii ca plata TVA sa se faca de catre persoanele juridice in termen de 30 de zile de la data incasarii facturilor.

Din aceasta perspectiva, senatorul PDL a sustinut ca va vota si initiativa colegilor sai.

Din partea PNL, Dan Radu Rusanu a sustinut ca, prin prevederile in vigoare ale Codului Fiscal, statul roman "muta presiunea crizei" pe agentii economici.

El a adaugat ca efortul pe care trebuie sa-l faca Ministerul Finanselor pentru punerea in aplicare a masurii de incasare a TVA la achitarea facturii este "intr-adevar mare", dar a apreciat ca trebuie facut.

"Noi sustinem achitarea TVA la incasarea facturii pentru a degreva agentii economici", a subliniat el.

La randul sau, senatorul PNL Varujan Vosganian a precizat ca, in virtutea faptului ca seful FMI Dominique Strauss-Kahn a vorbit la Bucuresti despre necesitatea unor "stimulente fiscale pentru relansarea economica", propunerea legislativa trebuie adoptata, chiar cu rezerva unor eventuale modificari si completari la Camera Deputatilor, pentru o buna punere in aplicare sau eventual pentru reducerea masurii la anumite categorii de agenti economici.

Gyorgy Frunda a admis ca propunerea al carei semnatar este poate fi modificata la Camera, pastrandu-se pe fond prevederile, dar luandu-se in calcul si propunerile ANAF si ale Ministerului Finantelor, pentru a o face aplicabila.

"Va cer responsabilitate si un vot pozitiv pentru aceasta initiativa legislativa, nu va ramine asa la Camera Deputatilor.

Daca o respingem facem un rau, agentii economici sunt in criza", a spus el.

Din partea PDL, senatorii Anca Boagiu si Alexandru Peres i-au atras atentia presedintelui Senatului ca trebuie sa respecte articolul 98 al Regulamentului, anume ca in cadrul dezbaterilor, interventiile sa se limiteze la cate un reprezentant din partea fiecarui grup parlamentar.

In final, raportul de respingere nu a fost aprobat de plen, iar initiativa a fost adoptata cu 49 de voturi pentru, 9 abtineri si 29 impotriva.

Proiectul merge la Camera Deputatilor, care este decizionala pe aceasta propunere. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agenti, #economici, #facturi, #tva , #stiri Dominique Strauss-Kahn