Serbia a incheiat un acord cu FMI pentru un imprumut de 518 milioane dolari

Marti, 18 Noiembrie 2008, ora 09:39
8957 citiri
Serbia a incheiat un acord cu FMI pentru un imprumut de 518 milioane dolari

Autoritatile sarbe au incheiat un acord cu oficialii Fondului Monetar International (FMI) asupra unui program de creditare in valoare de 518 milioane dolari, menit sa ajute Belgradul sa depaseasca situatia de criza, a anuntat luni directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn

"Autoritatile sarbe nu intentioneaza sa cheltuiasca aceasta suma decat daca va fi nevoie", a spus Strauss-Kahn in cadrul unui comunicat, explicand ca aceasta facilitate trebuie sa mai fie aprobata si de consiliul de administratie FMI.


Linia de credit are ca scop sustinerea politicii guvermanentale din Serbia cu privire la  stabilitatea economica si financiara, a subliniat acesta, amintind obiectivele de a reduce anul viitor deficitul bugetar la 1,5% din produsul intern brut (PIB), de la 2,7% in 2008, de a tempera inflatia si de a realiza reforme strucurale pentru a impulsiona cresterea economica si pentru a mari potentialul de export.


Imprumutul va lua forma unui acord stand-by pe o perioada de 15 luni. Aceasta procedura permite unui stat membru al FMI sa apeleze la finantarea din partea Fondului pentru a face fata unui dezechilibru temporar al finantelor.


Vineri, ministrul sarb de finante, Diana Dragutinovic, a explicat ca acordul incheiat cu FMI "ne va da posibilitatea de a apela la fonduri numai in cazul in care vom avea nevoie".


In aceasta privinta, acordul este total diferit de cele incheiate recent de FMI cu Ucraina si Ungaria , tari ce au obtinut imprumuturi de 16,4, respectiv 15,7 miliarde dolari, a mai explicat aceasta.


Strauss-Kahn a precizat ca, avand in vedere pozitia buna a rezervelor internationale sarbe si accesul la finantare din exterior, acordul nu va face obiectul unei proceduri de urgenta.