Strauss-Kahn: guvernele risca un razboi al valutelor

Miercuri, 06 Octombrie 2010, ora 12:32
1026 citiri
Strauss-Kahn: guvernele risca un razboi al valutelor

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, apreciaza ca guvernele risca un razboi al valutelor daca vor incerca sa foloseasca cursurile de schimb valutar pentru rezolvarea problemelor interne, relateaza Financial Times, informeaza Mediafax.

"A inceput sa circule ideea ca valutele pot fi utilizate ca arme in politica economica. Transpusa in actiune, o astfel de idee ar reprezenta un risc foarte serios pentru revenirea economiei globale.

O asemenea abordare poate avea un impact foarte distrugator si de durata", a afirmat Strauss-Kahn pentru publicatia britanica.

Yenul s-a depreciat marti fata de dolar dupa ce banca centrala a Japoniei a anuntat reducerea la zero a dobanzii cheie, relaxarea si mai mult a politicii monetare si cumpararea de diverse active financiare pentru a asigura lichiditate pe piete.

Valoarea obligatiunilor de stat, a actiunilor si cotatiile aurului au urcat, in conditiile in care investitorii se asteapta ca bancile centrale ale marilor puteri economice sa ia noi masuri de politica monetara pentru asigurarea lichiditatilor pe piete.

"Unele state emergente ale caror economii se confrunta cu intrari masive de capital considera ca a venit timpul sa-si foloseasca monedele pentru a incerca sa castige un avantaj, in special pe latura comerciala. Nu cred ca aceasta este o solutie buna", a spus seful FMI.

In ultimele saptamani, guvernele mai multor economii mari au luat masuri pentru limitarea presiunilor ascendente asupa monedelor nationale.

Japonia a intervenit pe piata valutara prin vanzarea de yeni pentru prima data in ultimii sase ani.

Saptamana trecuta, ministrul de finante al Braziliei, Guido Mantega, a avertizat, la randul lui, asupra unui razboi al valutelor.

Autoritatile braziliene au anuntat, totodata, ca vor interveni pentru a stopa aprecierea realului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#strauss, #kahn, #guvern, #risc, #valuta, #euro , #stiri Dominique Strauss-Kahn