Un plan de reducere a personalului FMI atrage mai multi voluntari decat se prevedea

Miercuri, 30 Aprilie 2008, ora 11:06
1163 citiri
Un plan de reducere a personalului FMI atrage mai multi voluntari decat se prevedea

Un plan de concediere voluntara derulat de Fondul Monetar Interna?ional pentru a reduce costurile ?i pentru a face loc angajatilor noi cu o mai mare experienta in pietele financiare a atras mai multi voluntari decat se planificase, a declarat marti un oficial FMI, citat de Reuters.Un angajat din cinci, adica 591 angajati dintr-un total de 2.900, vrea sa beneficieze de programul de concediere voluntara deschis la inceputul lunii martie pentru a reduce masa salariala a Fondului, care acumuleaza deficit, a declarat marti directorul general al institutiei, Dominique Strauss-Kahn.


Este cu 50% mai mult decat cele 380 de concedirei vizate de fostul ministru de finante francez, in cadrul programului de reducere a costurilor operationale ale Fondului cu 13,5% in urmatorii trei ani.


Pentru a nuanta amploarea cifrei, ce sugereaza o scadere a motivatiei personalului, Strauss-Kahn a subliniat conditiile avantajoase care sunt oferite si posibilitatea pensionarii inainte de termen.


Conducerea institutiei a oferit indemnizatii echivalente cu salariul pe un an si jumatate, iar FMI inregistreaza intre 100 si 150 de retrageri din functie in fiecare an, a declarat o sursa apropiata Fondului.


Oficialul FMI a mai precizat ca institutia a cerut unui numar de 100-125 de angajati care s-au oferit voluntari in cadrul programului sa isi mentina functia. Toti cei 2.900 de angajati ai FMI, incluzand membrii consiliului director, au fost eligibili in cadrul programului.


Sase sefi de departamente se afla printre voluntari si vor parasi institutia in anul urmator, a spus Strauss-Kahn, adaugand ca cei mai multi dintre angajatii care vor pleca sunt din randul managerilor si din administratie.


Masura face parte dintr-ul plan de economisire de 100 milioane dolari/an, anuntat de FMI anul trecut, pe fondul scaderii veniturilor, in contextul in care tot mai putine tari solicita imprumuturi.


Fondul cauta sa angajeze mai multi experti in pietele financiare si de capital, pentru ca isi adanceste previziunile asupra economiei mondiale.


Oficialul FMI a mai spus ca aceste concedieri vor avea in urmatorii doi sau trei ani, desi cea mai mare parte se vor face in urmatoarele 12 luni, din randul angajatilor din Washington.


"Cu toate acestea, estimam o consolidare si o reducere de personal in strainatate, insa cifra este foarte mica", a adaugat oficialul.