Vezi toti fostii SEFI ai FMI

Marti, 28 Iunie 2011, ora 19:22
2874 citiri
Vezi toti fostii SEFI ai FMI

Infiintat la 27 decembrie 1945, FMI avea ca misiune initiala sa vegheze la respectarea noilor reguli de cooperare economica stabilite la conferinta de la Bretton Woods din vara anului 1944. 

Christine Lagarde, noul sef al FMI

Vezi cine este Christine Lagarde, noul sef FMI

Institutia financiara a aparut din dorinta de a promova cooperarea monetara internationala, stabilitatea si de a asigura asistenta financiara temporara tarilor.

Odata cu infiintarea FMI s-a impus si o regula nescrisa potrivit careia institutia va fi intotdeauna condusa de europeni, in timp ce la carma Bancii Mondiale se va afla intotdeauna un american.

Dupa ce fostul director al FMI, Dominique Strauss-Kahn,  a fost acuzat de agresiune numele celebrei institutii financiare mondiale a ajuns in centrul atentiei lumii.

Astazi, ministrul francez de Finante, Christine Lagarde, a fost ales director general al FMI, pentru un mandat de 5 ani.

Iata care au fost directorii care au ocupat scaunul FMI din 1946 pana in prezent. 

Camille Gutt, Belgia (06.05.1946 - 05.05.1951)

Belgianul Camille Gutt, primul conducator FMI, a fost instalat in functie la data de 6 mai 1946. 

“Gutt a fost opusul lui Strauss-Kahn. Avea un sentiment foarte puternic de integritate si onestitate, atat pe plan politic cat si personal”,  potrivit lui Francois Crombois, profesor de stiinte politice.

Imaginea sa de om de afaceri nu l-a ajutat foarte mult in Europa anilor 1930, avand in vedere originea sa evreiasca, insa belgianul a reusit sa obtina mai multe functii ministeriale in acea perioada.

Ca ministru de Finante, acesta a ajutat la salvarea francului belgian dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.

Ivar Rooth, Suedia (03.08.1951 - 03.10.1956)

Inainte de a ajunge la carma FMI, bancherul suedez a ocupat o pozitie de rang inalt in cadrul Bancii Mondiale.

In timpul mandatului sau la FMI, Rooth si-a stabilit ca obiective eliminarea practicilor discriminatorii in comertul international. 

Per Jacobsson, Suedia (21.11.1956 - 05.05.1963)

Per Jacobsson a ramas in memoria institutiei ca directorul FMI care a imprumutat 561,5 milioane de dolari Marii Britanii dupa esecul de la Canalul Suez si 655 de milioane de dolari Frantei.

Sub pseudonimul de Peter Oldfield, Jacobsson a publicat doua carti celebre, “Moartea unui diplomat” si “Alchimia Mortii”.

Pierre-Paul Schweitzer, Franta (1.09.1963 – 31.08.1973)

Inainte de a ajunge la conducerea FMI, acesta a detinut functii inalte in sistemul administratiei franceze, fiind director al Trezoreriei franceze si vice-guvernator al Bancii Nationale a Frantei.

Cu toate ca Pierre-Paul Schweitzer s-a nascut in Germania, a fost primul director FMI din partea Frantei.

Johannes Witteveen, Olanda (01.09.1973 – 16.06.1978)

Al cincilea conducator FMI a facut fata presiunii functiei cu ajutorul sufismului, ideologie cunoscuta sub numele de “inima islamului” .

“Sufismul te face sa-ti pese de oameni, nefiind compatibil cu capitalismul salbatic. O persoana cu responsabilitati atat de mari ar putea deveni foarte usor tensionata.

Meditatia este un mod de a ma detasa de tot ce s-a intamplat in timpul zilei”, declara Witteveen intr-un interviu pentru revista Time.

Jacques de Larosière, Franta (17.06.1978 – 15.01.1987)

In 1982, criza datoriilor mexicane a izbucnit in timpul mandatului lui Jacques de Larosiere, ca urmare a cresterii explozive a preturilor la petrol la sfarsitul anilor 1970.

Reactia FMI a ajutat la rezolvarea problemei si a evitat un efect de domino in tarile non-producatoare de petrol.

Dupa mandatul sau, De Larosiere a continuat sa lucreze in politici de imbunatatire a sistemului financiar global.

Michel Camdessus, Franta (16.01.1987 - 14.02.2000)

Michel Camdessus a fost cel mai criticat conducator al FMI, dar in acelasi timp si singurul conducator ales de doua ori la carma institutiei.

In timpul mandatului sau, lumea a fost lovita de o serie de crize financiare care au lovit economiile emergente.

Reactia lui Camdessus a fost extrem de criticata deoarece a fost considerata mult prea liberala, prea deconectata de realitate si uneori prea neo-colonialista, intrucat FMI a impus reforme economice intr-un stil occidental in schimbul unui ajutor economic.

Horst Köhler, Germania (01.05.2000 – 04.03.2004)

In 1990, cand Germania s-a reintregit, Kohler a devenit ministru adjunct de Finante si a contribuit la renegocierea termenilor de unificare si a Tratatului de la Maastricht, doi ani mai tarziu.

In 2004, acesta a demisionat de la carma FMI pentru o candidatura de succes la presedintia Germaniei.

Rodrigo de Rato, Spania (07.06.2004 – 31.10.2007)

Dupa numai 3 ani de mandat la carma FMI, in urma numirii sale ca inlocuitor al lui Kohler, spaniolul a decis sa paraseasca institutia “din motive personale”.

Acesta s-a angajat consilier la una din cele mai mari banci europene private.

In 2009, de Rato a anuntat ca va renunta si la aceasta pozitie pentru a deveni presedintele Bancii Spaniole de Economii.

Dominique Strauss-Kahn, Franta (01.11.2007 – 18.04.2011)

Inainte de a fi acuzat de agresiune sexuala, Dominique Strauss-Kahn a fost extrem de apreciat ca director FMI intrucat a fost cel care a condus reforma organizatiei.

Strauss-Kahn a ajuns la carma FMI in 2007, dupa ce presedintele Nicolas Sarcozy a facut lobby pentru candidatura acestuia, ca o modalitate de a-l scoate din cursa pentru alegerile prezidentiale.

Demisia sa a pornit o cursa apriga pentru scaunul FMI intre ministrul francez de Finante, Christine Lagarde, si economistul mexican, Agustin Carstens.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#bretton woods, #dominique strauss kahn, #fmi, #sef fmi, #fosti sefi fmi, #directori fmi, #istorie fmi , #stiri Dominique Strauss-Kahn