Ford si General Motors sunt primele victime ale razboiului economic declansat de Trump

Joi, 15 Decembrie 2016, ora 17:21
7826 citiri
Ford si General Motors sunt primele victime ale razboiului economic declansat de Trump
Foto: Freestockphotos

Actiunile Ford si General Motors au suferit o depreciere brusca, dupa ce un oficial de la Beijing a amenintat cu actionarea in judecata a unui producator auto american pentru reglarea neloiala a pretului automobilelor vandute pe piata asiatica.

Avertismentul a venit prin intermediul ziarului China Daily, la doar o saptamana dupa ce presedintele american Donald Trump a incalcat cutumele diplomatice prin care Washingtonul considera Taiwanul ca fiind parte a Republicii Populare Chineze, observa Reuters.

Replica pentru Trump

Cu toate acestea, surse din interiorul guvernului de la Beijing sustin ca investigatia privind impunerea unui pret nejustificat la automobilele vandute pe piata din China era in derulare de mai multa vreme.

Pentru corporatiile americane, perioada de tranzitie catre administratia Trump este una nesigura, multe dintre firmele din SUA bazandu-se pe partenerii chinezi in aprovizionarea cu componente pentru produselele lor, ca urmare a unei relatii comerciale tot mai stranse intre cele doua tari in ultimii 40 de ani.

Conform unor informatii venite din tabara noului presedinte american, acesta vrea sa incredinteze problema scandalului de pe piata auto din China miliardarului Wilbur Ross, propus pentru postul de Secretar al Comertului in noua administratie ce urmeaza sa se instalweze la Washington.

"Presedintele ales a fost foarte clar in ceea ce priveste apararea companiilor americane si a slujbelor americanilor, asa ca nu are de ce sa se jeneze si nici nu ne vom opri in aceasta privinta e viitor", a explicat Jason Miller, un purtator de cuvant al echipei de tranzitie stranse in jurul lui Donald Trump.

GM a pierdut 2,2% din valoarea de piata, in vreme ce Ford a cazut pe bursa cu aproape un procent in urma vestilor venite din China.

"General Motors respecta legile existente pe pietele unde opereaza. Nu comentam asupra unor speculatii din presa", a fost raspunsul executivilor din compania America.

Conform informatiilor venite din China, unul din producatorii auto americani a trasat sarcini clare distribuitorilor locali sa vanda automobilele sale la un anumit pret.

In cazul unui razboi economic dus intre cele doua tari, SUA ar avea de suferit daca Beijingul va decide sa foloseasca parghia data de imprumutul de 1.190 miliarde dolari acordat guvernului american in perioada crizei economice de acum 8 ani.

De altfel, un avertisment voalat in acest sens s-a strecurat si intr-un editorial publicat de China Daily: "Pentru ca America sa fie mareata din nou ar trebui sa cimenteze relatiile cu China, nu sa le distruga".

China este si cea mai mare piata auto din lume, iar General Motors a profitat din plin de acest lucru in 2015, comercializand aici mai mult de o treime din cele 10 milioane de masini vandute in acel an.

De asemenea, colaborarile cu partenerii din China reprezinta aproximativ 20% din veniturile de 9,7 miliarde de dolari raportate de companie anul trecut.

Prin comparatie, operatiunile Ford din China reprezinta doar 16% din profitul global de 9,4 miliarde USD realizat in aceasi perioada.

In timpul campaniei sale electorale si chiar si dupa aceea, Donald Trump a atacat constant relatia comerciala intretinuta de SUA cu China, considerand ca Beijingul joaca incorect prin impunerea unui pret de dumping la diverse marfuri introduse pe piata americana.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#razboi comercial SUA China, #donald trump, #scandal monopol auto China, #pret automobile China , #Afaceri